Kolumnit Uutiset

Tuottaako Hanhikivi Putin-voimaa?

On ilmiselvää, että valtio käytti omistajan ääntä, että sai Fortumin mukaan Fennovoima-hankkeeseen. Elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk.) tosin saivarteli, ettei ”painostanut”, mutta ”keskusteluja käytiin”.

Se, että annettiin edes vahvasti ymmärtää, on suuri ideologinen takinkääntö hallituspuolueista etenkin kokoomukselle. Markkinaliberaalien linja on ollut, että yhtiöiden on aina ja vain ajateltava osakkeenomistajien etuja. Paitsi tietysti silloin, kun osakkeenomistajana on valtio, jolloin omistajan etu ja poliitikot eivät saa missään nimessä ohjata yhtiötä.

No nyt ohjasi, kun kokonaishyöty kasvoi liian suureksi. Tämä on juuri sitä valtiokapitalismia, joka on aikaisemmin leimattu porvaripuolueiden taholta vasemmistolaiseksi hapatukseksi ja kaipuuksi 1960-luvulle.

Asiasta on taatusti käyty periaatteellinen keskustelu johtotroikan Sipilä (kesk.) Soini (ps.) ja Stubb (kok.) kesken. Jos ei, niin hallitusyhteistyö on vaarassa.

Ihailtavan pragmaattisesti suhtautui myös ministeri Rehn, joka vielä viime syksynä oli Fennovoiman kiivas vastustaja.

Lapselliseksi detaljiksi tosin jää, että Rehnin kotisivuilta on sittemmin poistettu kirjoitus, jossa nykyinen ministeri maalaili Suomesta tulevan Fennovoiman myötä ”epäonnistuneiden ydinvoimahankkeiden ulkomuseo, joka samalla putoaa kelkasta vihreän talouden kehittämisen saralla”. Internet ei kuitenkaan unohda mitään, vaikka kuinka katuisi.

Täytyy myöntää, että itse uskoin hankkeen kaatuvan Migrit Energija -bulvaanin tultua hätäratkaisuna mukaan kuvioon ja hankkeen saavutettua Sunny Car Center -tason negatiivisen julkisuuden.

Ajattelin, että nykyisinä populismin kulta-aikoina johtajilla ei ole rohkeutta viedä eteenpäin epäsuosittua, vaikkakin tarpeellista hanketta. Onneksi olin väärässä ja Ville Niinistö (vihr.) ihan oikeassa: hallitus on valmis myymään kaikki periaatteensa.

Jos jotain juuri nyt Suomi tarvitsee, niin miljardiluokan investointeja. Ulkomaisia sijoituksiakin on kaipailtu.

Toki Fortumille olisi pitänyt antaa joustoa aikatauluista ilman Migrit-farssiakin. Viikko tai pari ei saa ratkaista miljardiluokan hanketta, jos se koetaan tarpeelliseksi.

Ja onhan uusi ydinvoimala tarpeellinen, jos esimerkiksi ilmastotavoitteet halutaan saavuttaa. Venäläinen reaktorikaan ei voi olla mörkö, vaikka tällä hetkellä ulkopoliittinen tilanne on kireä.

Suomessa on jo ennestään pari venäläistä reaktoria, jotka Fennovoima vasta joskus 10–15 vuoden päästä korvaa.

Myös Putin lienee muisto vain siinä vaiheessa, kun Hanhikivi jauhaa atomeista kotimaista energiaa.

Päivän lehti

1.12.2020

Fingerpori

comic