fbpx
Uutiset

Tuotteistettu joulupukki tarjolla myös Hämeenlinnassa

Elokuvaohjaajana työskennellyt Tapani Viikkilä on lähtenyt voimallisesti ammattimaistamaan ja tuotteistamaan joulupukkibisnestä. Helsinkiläisyritys Joulu Suomi tarjoaa joulupukkipalvelua kolmantena toimintavuotenaan pääkaupunkiseudun lisäksi myös Turussa, Tampereella, Hyvinkäällä, Hämeenlinnassa ja viimeisimpänä Lahdessa.

– Hämeenlinnassa meillä oli pukkeja viime jouluna ensimmäistä kertaa. Tarkat pukki- ja asiakasmäärät jätän kertomatta, mutta toiminta on toistaiseksi selvästi vähäisempää kuin pääkaupunkiseudulla.

– Jos Hämeenlinnasta löytyy hyviä pukkeja, keikkoja voidaan tarvittaessa ulottaa tännekin, Viikkilä vinkkaa.

Yrityksellä on paraikaa pukkihaku päällä. Tavoitteena on rekrytoida yhteensä noin 50 taitavaa pukkia.

– Tilanne näyttää paremmalta kuin viime vuonna. Meillä on 54 asua, toivottavasti saadaan ne täyteen.

Tuottajan nimikkeellä työskentelevän Viikkilän mukaan pulaa on ennemminkin juuri hyvistä pukeista kuin asiakkaista.

– Emme ota jokaista hakijaa. Koulutustilaisuuksissa käydään esimerkiksi laulu- ja soittotaitoa läpi. Kaikki pukkimme eivät osaa laulaa, mutta esimerkiksi iso maha jokaiselta löytyy, oma tai sitten tekomaha, Viikkilä kehuu.

– Visiona on ollut, että meillä olisi ajan myötä tuhat pukkia Suomessa. Siihen on kuitenkin vaikeaa päästä.

Vara- ja hätäpukkimahdollisuus

Joulu Suomen pukki on tuottaja Viikkilän mukaan sekoitus perinteistä suomalaista pukkia ja amerikkalaista Coca-Cola-pukkia.

– Monissa perheissä odotetaan elokuvien joulupukkia. Täydellistä pukkia ei varmaan ole olemassakaan, mutta me panostamme esimerkiksi asujen laatuun. Kuosiksi on valikoitunut erillinen nuttu ja takki, ei mitään viittoja. Tarinat, mitä pukit kertovat, menevät enemmän sinne perinteisen puolelle.

– Jokainen pukki on tietysti oma persoonansa. Mitään joulupukkiakatemiaa meillä ei ole, vaan koulutuspäivässä ehditään käydä läpi lähinnä käytännön organisointia, asuja ja vierailun ohjelmaa. Meidän pukkimme eivät vain pyörähdä viittä minuuttia, vaan pyrimme viipymään pidempään, Viikkilä kuvailee.

Hän vertaa joulupukkitoimintaa viihdetapahtuman tuottamiseen.

– Meillä on pukkeina monia rutinoituneita esiintyjiä. Aatoksi heitä ei riitä joka paikkaan, mutta ennen joulua ostoskeskuskeikat tehdään vielä ammattimaisemmin.

– Aattona toimiston päivystys on tärkeää. Asiakkaat eivät saa pukkia ei helposti saa kiinni, sillä keikoilla kännykkä on suljettuna.

“Unohdetaan naapurin setä”

Perheiden kannalta on Viikkilän mukaan turvallista luottaa isompaan pukkitoimittajaan.

– Unohdetaan jo se naapurin setä kokonaan. Ensinnäkin se on laitonta toimintaa, jos ja kun veroja tai työnantajan sivukuluja ei makseta.

– Monet myös pettyvät, jos pukki peruuttaa tai tulee kännissä. Meillä on varajärjestelmä!

Joulu Suomi tarjoaa myös hieman normaalia korkeammalla taksalla hätäpukkia, jos ei ole muistanut varata peruspukkia ajoissa. Yrityksen taksapolitiikka muuten määräytyy aaton kellonajan mukaan. Pääkaupunkiseudulla prime time -pukki kello 16-20 maksaa sata euroa laaki, kun Hämeenlinnan vyöhykkeellä hinta on 80 euroa. (HäSa)

Menot