Uutiset

Tupakat pois ja piiput piiloon

Tupakat katoavat vuodenvaihteessa kaupan ja kioskien hylyiltä tiskinalustavaraksi. Tupakkatuotteiden esilläpito on kiellettyä, vain erityisissä tupakkakaupoissa ja laivoissa savukkeet, sikarit ja piipputupakat saavat edelleen olla asiakkaiden nähtävissä.

Tuskin yksikään vähänkään asioista perillä oleva kansalainen ei olisi tietoinen tupakan haitoista. Pahimmillaan ja runsaasti sekä pitkään käytettynä se tappaa polttajansa tai hyvin usein ainakin sairastuttaa hänet pysyvästi. Tupakan haitoista osansa saavat myös sivulliset, tupakoitsijan lähipiiri, vaikka he eivät itse polttaisikaan.

Aiemman tupakkalain kiristykset monine rajoituksineen ovat tähdänneet juuri tämän tupakoimattoman väestönosan suojeluun. Siksi tupakointi on ollut jo vuosia kielletty julkisissa tiloissa ja työpaikoilla. Tupakoitsijat on häädetty paheensa pariin joko ulkotiloihin tai sisätiloihin rakennettuihin tunkkaisiin kopperoihin.

Vuodenvaihteen jälkeen kauppojen kassoilla syntyy jonoja siksi, että tupakoitsija sattuu olemaan ostoksilla. Kassanhoitajalla on lista kaupan olevista tuotteista ja hän kertoo asiakkaalle tämän pyytämän tupakkamerkin numeron. Sen kuultuaan asiakas painaa myyntilaitteen näppäintä, jonka jälkeen kone pudottaa halutun tuotteen kassalinjalle rahastamista varten. Myyjä ei luonnollisesti saa kertoa asiakkaalle tuotteen ominaisuuksia, jopa myyntilistan tekstikoko on tarkoin määrätty.

Hyvää tarkoittava taistelu tupakkaa vastaan saa naurettavia piirteitä. Ostotapahtuma on kaikessa salamyhkäisyydessään melkoinen näytelmä. Kaupan kassasta on tehty tupakkalain ylin valvoja ja hänelle on sälytetty myös ikärajojen valvonta. Mikäli alan tuotteita myydään alaikäisille, väärinkäytöksestä rangaistaan myyjää.

Tupakka on muihin epäterveellisiin tuotteisiin erityisasemassa. Toki alkoholijuomien myyntiäkin on rajoitettu, mutta ei läheskään yhtä ankarasti kuin tupakan. Keskiolut on tullut jo kioskeihin ja huoltoasemille ja tuotteet on sijoitettu näyttävästi kuluttajan ulottuville. Olutta ja viinejä saa mainostaa reippaasti eikä juomien mielikuvamainontaakaan ole vakaista yrityksistä huolimatta kyetty tyystin kitkemään.

Tupakan tapaan myös alkoholi on vaarallinen aine, joka tappaa satoja suomalaisia joka vuosia ja vammauttaa vielä useamman pysyvästi. Alkoholin haitoista joutuvat myös sivulliset kärsimään monesti kohtuuttomastikin, mutta silti sitä ei kohdella tupakan tapaan. Tosiasia on, että jos nykyisen lainsäädännön pykäliä luetaan tarkasti, ainakin viinat, liköörit ja väkevät viinit eivät saisi myyntilupaa lainkaan tai ainakin niiden myynti rajattaisiin apteekkeihin.

Uudella ääritiukalla tupakkalailla tuskin ketään vieroitetaan tupakasta pysyvästi. Viimeinen henkonen on ensisijaisesti tahdon asia. Mikäli rajoituksilla onnistutaan pitämään edes osa nuorisosta erossa tupakasta, se puoltaa sen säätämistä.