fbpx
Uutiset

Tupakat siirtyvät myyntipaikoissa katseilta piiloon

Tupakkatuotteita ostavat ja myyvät suhtautuvat ristiriitaisin tuntein ensi vuoden alusta voimaan tulevaan, myyntiä koskevaan tupakkalain tiukennukseen.

-En usko, että tupakoiden piilottaminen vaikuttaa tupakanpolttooni. Ehkä tästä tulee kassoille enemmän harmia kuin asiakkaille, jos asiakas esimerkiksi painaa väärää tuotenumeroa ja tuotteita joudutaan vaihtamaan. Numeroiden pitäisi myös olla samat kaikissa Hämeenmaan liikkeissä, Leif Sjöholm miettii Hämeenlinnan Prisman kassalla uudesta automaatista tupakkaa ostettuaan.

Tavaratalon johtaja Lari Rusila kertoo, että eri Prismoissa pyritään siihen, että tuotenumerot olisivat samat kaikkialla, mutta siinä tuskin täysin onnistutaan valikoimien vaihtelun vuoksi.

-Hankalalta kuulostaa, että koodit ovat erit eri kaupoissa ja että tuotteen joutuu joka kerta valikoimaan, toteaa Niina Ylén, joka osti savukkeita miehelleen.

-Hidastaahan tämä toimintaa. Jos joku ottaa vaikkapa kymmenen askia, niiden tulo kestää kauan. Toivotaan, että asiakkaat oppivat muistamaan vakkarimerkkinsä numeron ulkoa, sanoo kassalla myyjänä toimiva Matleena Sirén.

Rusilan mukaan yksi tuote tulee hihnalle noin viidessä sekunnissa.

Hintava uudistus

Tupakat täysin piilossa pitävät automaatit ovat olleet käytössä vajaan kuukauden toimineessa K-supermarket Hattulassa alusta lähtien.

-Aluksi asiakkaat vähän kummastelivat, mutta äkkiä siihen on totuttu. Myynti on keskitetty kahdelle kassalle neljästä. Kassoilla ei ole ollut mitään ongelmia, kertoo kauppias Mervi Kivistö.

Prismassa uusi automaatti on kahdeksalla kassalla 30:sta. Myynti on keskitetty kassoille 9-16.

Automaatit ovat olleet toiminnassa viime maanantaista lähtien. Muutaman automaatin kanssa on ollut teknisiä ongelmia.

-Tämä on ollut meille kallis investointi. Puhutaan kymmenistä tuhansista euroista. Halusimme sellaisen ratkaisun, joka on asiakaslähtöinen ja jolla asiointi sujuu mahdollisimman helposti, kertoo tavaratalon johtaja Lari Rusila.

Hotelli jo nyt pitkälti savuttomia

Tupakkalain tiukennus ulottuu koskemaan myös hotelleja ja muita majoitusliikkeitä.

Tammikuun alusta tupakointi on sallittua vain kymmenessä prosentissa majoitushuoneista. Se voidaan kuitenkin aina sallia kolmessa huoneessa huoneiden lukumäärästä riippumatta.

Kylpylähotelli Rantasipi Aulangolla savullisia huoneita on 15 kaikkiaan 246:sta. Hotellipäällikkö Leena Rusko kertoo, että koska määrä on alle sallitun, savullisille huoneille ei toistaiseksi tehdä mitään.

Koska hotellissa tehtiin pari vuotta sitten perusteellinen remontti ja tilat ovat olleet pääosin savuttomat, pintoja ja tekstiilejä ei tarvitse uusia.

Sen sijaan savukkeiden automaattimyynti aulassa päättyy.

-Ne siirtyvät vastaanottotiskin alle myyntiin.

Sokos Hotel Vaakuna on ollut täysin savuton jo nelisen vuotta. Riihimäellä toimiva Scandic-hotelli muuttui niin ikään täysin savuttomaksi puolitoista vuotta sitten.

Vaakunassa savukkeita myydään ravintolassa ja aulabaarissa, Scandicissa vain ravintolassa. (HäSa)

Menot