Uutiset

Tupakka selänkin riesana

Kannatan lämpimästi nimimerkin Jos selkään sattuu niin lopeta tupakointi ehdotusta työpaikkojen savuttomuudesta. Sen sijaan ehdotus WC-käyntien kieltämisestä työaikana horjuu logiikaltaan aika pahasti.

Säännölliset elintoiminnot ovat terveyden kannalta pelkästään positiivisia asioita, mutta tupakointi on terveydelle aina ehdottoman vaarallista.

Tupakalle lemahtava hoitohenkilöstö antaa todella huonon esimerkin asiakkailleen. Samoin esim. oppilaitosten alueella pitäisi tupakointi kieltää sekä oppilailta että koulun henkilökunnalta.

Kanta-Hämeen Selkäyhdistys ja Kk Tavastian sosiaali- ja terveysala ovatkin Käännä selkäsi tupakalle -projektissaan koettaneet vaikuttaa savuttoman työympäristön puolesta.

Syksyllä haastamme myös paikallisia terveysalan yksiköitä mukaan savuttomuuskampanjaamme. Ehdotamme lisäksi, että Suomen tupakkalakia modernisoitaisiin Irlannin ja Norjan mallin mukaan.

Aikaansa seuraavat työyhteisöt voisivat työhyvinvoinnin edistämiseksi tukea henkilökuntaansa tupakastavieroittamiskursseja ja nikotiinikorvaushoitoja tarjoamalla. Kulut korvautuisivat vähentyvinä sairauspoissaoloina.

Omassa hankkeessamme pyrimme lisäämään ihmisten tietämystä tupakan moninaisista haittavaikutuksista. Usein mainittu keuhkosyöpä on vain yksi niistä. Vaikka tupakkaa on kevyt kohotella huulille, se hyökkää selänkin kimppuun raskaimman kautta. Fysiatri Harri Hämäläinen kuvaa Selkäliiton uusimmassa Nikama-lehdessä (2/2004) vaikutusta seuraavasti.

”Selkärangan verisuonettomat välilevyt saavat tarvitsemansa hapen ja ravinnon tihkumalla. Liikunnan aiheuttama välilevyjen sisäinen painevaihtelu edistää tätä diffuusiota. Selän viisas käyttö siis ehkäisee selkävaivoja. Tupakointi taas ahtauttaa verisuonia ja johtaa kudosten hapenpuutteeseen. Tupakoivilla on selvästi rappeutuneemmat rangan välilevyt kuin tupakoimattomilla.”

Tervetuloa Elomessuille keskustelemaan lisää tupakkasairauksista ja saamaan neuvoja tupakoinnin lopettamiseksi. Osastollamme ovat lisäksemme mukana Kanta-Hämeen Hengitys ry sekä Aulangon apteekki.

Antti Vuojola

KST-projektin tiedottaja

Hämeenlinna

Mainos