Uutiset

Tupakkakuria on syytäkin kiristää

Hallitus aikoo kieltää tupakoinnin ravintoloissa, baareissa ja kahviloissa vuoden 2007 kesällä.

Tupakkalain kiristämisen myötä savuttelu olisi sallittua vain erillisissä tupakointitiloissa, jonne ei kuitenkaan saa tarjoilla. Tähän asti tupakoitsijoille on ravintoloissa osoitettu erilliset pöydät ja savuttelu on ollut kiellettyä baaritiskien välittömässä läheisyydessä.

Uudistus on samansuuntainen kuin muutamissa muissa maissa. Esimerkiksi Norjassa ja Irlannissa tupakoitsijat on pantu samaan tapaan ahtaalle.

Tiukka tupakkalaki on tarkoitettu suojaamaan ensisijaisesti tupakoimattomia ihmisiä. Siksi työpaikat, bussit, junat ja kaikki yleisötilat ovat olleet savuttomia jo pitkään tai tupakointi on rajattu tiloihin, joista siitä ei koidu ongelmia ulkopuolisille. Kenenkään ei ole pakko altistua toisten aiheuttamalle haitalle, olla passiivinen tupakoitsija.

Tupakan aiheuttamia terveyshaittoja ei enää kukaan kiistä. Nikotiini, häkä ja terva ovat vaarallisia paitsi tupakoitsijoille, myös savulle altistuville tupakoimattomille.

Valistus ja kiellot ovatkin vähentäneet tupakoitsijoiden määrää. Silti heitä riittää. Viime aikoina, ehkä yllättäen, nuoret naiset ovat mieltyneet tuprutteluun.

Ravintolayrittäjät eivät koe tupakointikiellon laajentamista yksinomaan positiivisena asiana. He pelkäävät asiakaskatoa, sillä monelle tupakka ja oluttuoppi kuuluvat saumattomasti yhteen.

Tupakkalain tultua voimaan monet ravintoloitsijat investoivat ilmanvaihtojärjestelmiin eliminoidakseen savuhaitat. Nyt nämä panostukset ovat osoittautumassa turhiksi.

Myös erillisten tupakkahuoneiden rakentaminen tietää lisää kustannuksia eikä ole lainkaan varmaa, tottuvatko tupakoivat ravintola-asiakkaat niihin. Hankaluuksi tuo myös se, että tupakoitsijat häädetään anniskelutilojen ulkopuolelle. Ravintoloiden edustat saattavat ajanoloon muuttua entistä levottomammiksi ja epäsiisteiksi, jos natsat poljetaan kadulle.

Viimeistään tupakkalain kiristyksen yhteydessä tulee kaikille selväksi, että yhteiskunta ei suvaitse tupakanpolttoa. Linjalle on kiistatta sekä kansanterveydelliset että työsuojelulliset perusteensa.

Tupakoitsijoiden on tyytymineen määräyksiin. Heillä ei ole juuri muuta mahdollisuutta kuin sopeutua oleviin oloihin.

Muutama saattaa luopua paheestaan tyystin, mutta ankarinkaan tupakkalaki ei vaikuta piintyneisiin nikotinisteihin.

Kokemukset ravintolatupakoinnin kieltäneistä maista osoittavat, ettei mainittavaa asiakaskatoa tai elinkeinon kannattavuuskriisiä ole käynyt. Aluksi asiakkaat saattavat toviksi kaikota, mutta palaavat hetken kuluttua.

Suomalaiset ovat lainkuuliaista kansaa. Vaikka säädöksistä alkuun purnataan, niihin sopeudutaan kuitenkin vähitellen.

Meillä ei tarvita erillistä valvontakoneistoa vahtimaan lain hengen ja kirjaimen toteutumista.

Päivän lehti

1.12.2020

Fingerpori

comic