Uutiset

Tupakkavieroitus

Hämeen Sanomat kirjoitti 18.11.2004 näyttävän uutisen Reskan tupakkavieroitustapahtumasta.

Jutussa jäi muutama kysymys vaille vastausta.

Toimittaja kysyi, aiheuttaako tupakanpoltto vajaakasvua.

Tiedetään, että tupakoivien äitien vauvat ovat keskimääräistä pienempiä.

Astmatupakkaa on mainostettu 1920. Tupakka ei ollutkaan tupakkakasvin lehteä, vaan hulluruohonlehteä, Folium stramoni. Astmasan-astmatupakkapakkaus löytyy apteekkimme historiahyllystä.

Tupakan yhteydestä huumausaineen käyttöön on olemassa ns. porttiteoria. Nikotiinista riippuvaisesta tulee helpommin huumeriippuvainen. Kun ennaltaehkäistään tupakointia, estetään myös huumeiden käyttöä.

Uutisessa kerrottiin nikotiinikorvaushoidon hinnoista. Sanomamme on, että korvaushoito on aina halvempaa kuin tupakointi. Se kannattaa aina. Nikotiinivalmisteet ovat lääkkeitä. Lääkkeiden hinnat ovat lääkelain mukaan kaikissa apteekeissa samat.

Reskan keuhkoahtaumapäivässä olivat mukana Aulangon apteekki, Kaurialan apteekki, Raatihuoneen apteekki ja Tori-apteekki. Me sen sijaan olemme ainoana apteekkina Käännä selkäsi tupakalle-projektissa.

Tupakanvieroituksesta on laadittu valtakunnallinen käypähoitosuositus. Sen mukaisesti olemme tehostaneet nikotiinikorvaushoidon neuvontaa ja olleet aktiivisesti yhteistyössä eri tahojen kanssa mm. KH-KS:n, terveyskeskuksen, Hengitys ry:n Selkäyhdistyksen ja KKTavastian.

Apteekissamme neuvotaan ja tarjotaan myös henkilökohtaista tukea vieroituksessa olevalle. Meillä on meneillään asiakaspalvelua kehittävä asiakaskysely tupakoiville.

Helena Rantanen

Jenni-Mari Riippi

Aulangon apteekki

Päivän lehti

4.4.2020