Uutiset

Tupakoinnin lopettamista tuettava

Ihmiset eivät aina hallitse halujaan.

Artikkelitoimittaja Rauno Lahti kirjoittaa alanurkassa (1.9.2004), että nikotiinikorvaushoitoja ei missään nimessä pitäisi hyväksyä Kelan korvattaviksi. Tupakoija maksakoon itse kulunkinsa. Lahti myös epäilee, onko tupakointi sairaus lainkaan. Asialla on toinenkin puoli.

Nikotiiniriippuvuus on jo vuosia sitten todettu sairaudeksi kansainvälisessä tautiluokituksessa (ICD-10; F17.2 riippuvuus ja F17.3 vieroitusoireet). Suomessa on myös jo jonkin aikaa ollut lääkärien käytössä tupakoinnin lopettamisen Käypä hoito -suositus (www.duodecim.fi).

Ihmiset eivät aina hallitse halujaan ja vaarantavat terveytensä ja henkensä huonoilla tottumuksillaan, joista luopumisessa ammattilaisten ja läheisten tuki on välttämätöntä ja eettisestikin perusteltua. Emmehän jätä huumeriippuvaisiakaan kuolemaan yksinään ja hoidotta.

Tupakka ei ehkä tapa niin nopeasti ja ”dramaattisesti” kuin esimerkiksi yliannos heroiinia, mutta tupakkasairauksiin kuolee vuosittain ihmisiä lähes 20 kertaa enemmän kuin huumeisiin. Tutkimusten mukaan nikotiinikoukku on yhtä vahvaa tekoa kuin heroiiniriippuvuuskin.

Erityisen tärkeää on auttaa heitä, joiden pitäisi sairauksiensa vuoksi ehdottomasti pystyä lopettamaan tupakointi. Näitä ovat esimerkiksi keskeiset kansantautimme: sydän- ja verisuonisairaudet, hengityselinsairaudet ja diabetes.

Myös nuorten tupakoitsijaura tulisi katkaista heti alkuunsa, kun se vielä on helpompaa. Tätä toimintaa pyrimme edistämään Koulutuskeskus Tavastiassa Käännä selkäsi tupakalle -projektissa.

Suomessa kannattaisi ainakin kokeilla nikotiinihoidon korvauksia, jotka Kelan arvion mukaan olisivat noin 10 miljoonaa euroa vuodessa. Tupakkasairauksien aiheuttamat vuosikulut ovat näihin verrattuna moninkertaiset – noin 800 miljoonaa euroa. Yhteisestä pussista nekin maksetaan.

Korvausten rahoituskin löytyy kätevästi, sillä Hämeen Sanomat kertoi taannoin uutisessaan (29.8.2004), että tämän vuoden tupakkaverokertymä on arvioitu budjetissa reippaasti alakanttiin. Ensi vuodeksi summaa on korotettu peräti 68 miljoonaa.

Savuttelua voi torjua myös veronkorotuksin ja tiukemmin tupakointirajoituksin. Ravintolat, terveydenhuollon yksiköt ja oppilaitokset pitäisi julistaa savuttomiksi alueiksi.

EU:ssa Suomen tulisi muun muassa vaikuttaa siihen, että tupakkatuotannon miljardin euron vuotuinen tuki poistetaan ja suunnataan tupakoinnin ehkäisyyn, jäsenmaiden tupakkaverotuksen tasoa yhtenäistetään ja salakuljetuksen valvontaa tehostetaan. Nythän jopa tupakkayhtiöitä itseään epäillään veronkierrosta.

Outoa on sekin, että kaikki elintarvikeliikkeemme ja jokainen kälyinen kioskikin saavat myydä tupakkatuotteita ilman myyntilupia ja erityisempää valvontaa. Kuitenkin elintarvikelainsäädännössämme kielletään terveydelle haitallisten ja myrkyllisten tuotteiden valmistaminen ja kauppaaminen.

Tehdään tupakoinnista todella yksityisasia julkinen savuttelu kieltämällä, mutta autetaan silti jo nikotiinikoukussa killuvia lähimmäisiämme!

Antti Vuojola

KST-projektin tiedottaja

Kk Tavastia, sosiaali- ja terveysala

Päivän lehti

5.6.2020