Uutiset

Tupojuna huojuu, mutta pysynee raiteillaan

Neuvottelut tulopoliittisen kokonaisratkaisun aikaansaamiseksi ovat poteneet ajoittaista kangistumista. AKT:n viime maanantaina päättynyt laiton lakko kiristi tunnelmia niin, että työnantajat keskeyttivät neuvottelut toviksi.

Yllättäen niin ikään työnantajaleirin Metsäteollisuus irtautui tavoiteltavasta ratkaisusta ja neuvottelee oman sopimuksen alan palkansaajaliittojen kanssa.

SAK:lainen Rakennusliitto ilmoitti torstaina kriittisyytensä ja arvioi tilanteen vasta, kun neuvotteluesitys on valmiina. Rakentajat vaativat 4- 4,5 prosentin palkankorotusta perusteenaan, että alalla on hyvä työllisyystilanne.

Tupopöytään on lastattu paljon muutakin kuin palkkojen prosentuaaliset korotukset. SAK on koko syksyn korostanut muutosturvaa ja tilaajavastuuta. Sen mukaan työantaja olisi vastuussa myös alihankkijoidensa velvoitteista.

Työnantajien EK on torjunut vaateet suoralta kädeltä. Sen mielestä työnantajia ei saa, mikäli maahan mielitään uusia työpaikkoja, rasittaa yhdelläkään uudella kuluerällä. Muutosturva merkitsisi, että irtisanomistilanteessa työnantaja vastaisi irtisanotun koulutuksesta tai uudelleensijoittumisesta.

Akava ja STTK esittivät keskiviikkona palkkavaateensa. Ne vaativat ensi vuodelle kolmen ja vuodelle 2006 2,7 prosentin palkankorotusta. SAK löi pöytään oman paperinsa torstaina ja ilmoitti tavoitteekseen ensi vuonna 3,1 ja seuraavana 2,7 prosentin palkankorotukset.

Näistä prosenteista siis neuvotellaan, mutta ne eivät automaattisesti jalostu lopullisiksi palkankorotuksiksi, sillä EK ehti jo keskiviikkona paljoksua Akavan ja STTK:n vaateita. Yhteinen näkemys syntynee hiukan esitettyä pienemmistä korotuksista.

Kolmikantaperiaatteen mukaisesti myös valtiovalta on osapuolena työmarkkinaratkaisussa. Valtiovarainministeri Antti Kalliomäki (sd.) odottaa ratkaisua ensi maanantaihin mennessä, jonka jälkeen hallitus työstää eduskunnalle tarvittavat budjettiesitykset luvattuine verohelpotuksineen.

Maan hallitus ei käy poikkiteloin työmarkkinaratkaisuun riippumatta siitä, kuinka suuriin palkankorotuksiin lopulta päädytään. Keskeisten ministereiden suunnalta on viestitetty, että tärkeintä on työllisyyttä ja kilpailukykyä edistävä ratkaisu.

Tuloneuvottelut ovat näinä päivinä kriittisessä vaiheessa, pakka joko hajoaa liittokohtaisiin neuvotteluihin tai sopu löytyy. Tuleva viikonloppu on vedenjakaja, sillä SAK:n valtuusto kokoontuu nuotittamaan loppusuoraa tänään perjantaina.

Jo nyt on selvää, ettei läpi kentän ulottuvaa sopimusta synny, rintamasta on jo irtautunut sekä palkansaajien että työnantajien liittoja. Kovin monen ei enää sovi lähteä omille teilleen, sillä silloin laajalta sopimukselta katoaisi kattavuus.

Jos keskitetystä tuloratkaisusta ei syystä tai toisesta tule mitään, edessä on liittokierros, joka merkitsisi helposti häiriöitä työpaikoille alkuvuodesta. Lakkokynnys on yllättävän matalalla.

Päivän lehti

31.3.2020