Uutiset

Tuposta miestä, sarvesta härkää

Sanat ovat tekoja silloin, kun tulosopimuksista neuvotellaan. Tupokieli onkin vuosikymmenten aikana jalostunut sellaiselle täsmäilmaisun tasolle, josta kuusi kaunokirjallisuuden Finlandia-palkintoehdokasta voivat vain uneksia.

Varsinkin neuvottelujen ratkaisuvaiheissa tuposanaston holtiton ja vastuuton käyttö muissa yhteyksissä, esimerkiksi huoltoasemilla, sököringeissä tai tavaratalojen kosmetiikkaosastoilla, voi vaurioittaa neuvottelujen haurasta ilmapiiriä. Siksi keskeisille ja uhanalaisimmille tuposanoille on päätetty määrätä rauhoitusaika.

Suomen kilpailukyvyn säilyttämisen nimessä ja edesvastuun uhalla älkää siis turhaan lausuko näitä sanoja:

Maltti. Tulopoliittisten neuvottelujen aikana maltti-sana on varattu yksinomaan työmarkkinajärjestöjen käyttöön, eikä tätä substantiivia missään nimessä saa mainita muissa kuin tupoyhteyksissä.

Neuvottelujen ajaksi tavalliset kansalaiset siis menettävät malttinsa. Kun neuvottelut on saatu päätökseen, tilanne normalisoituu, ja kansalaisilla on taas maltti kukkarossa.

Kireä. Adjektiivin käyttö on rajattu ainoastaan neuvottelujen ilmapiirin kuvaamiseen. Muita luonnehdintoja neuvottelujen tunnelmasta ei saakaan käyttää, koska se on aina kireä.

Tavallisessa kielenkäytössä joudutaan kireän puutteessa tilapäisesti turvautumaan kiertoilmauksiin. Neuvottelujen aikana kansalaisten pipot ovat siis ”epälöysällä”. Tuloratkaisun syntymisen ja sen sisällön julkistamisen jälkeen pipo taas kiristää.

Vastuu. Tupoaikana vastuu-sanan koko käyttökiintiö on varattu sanomalehtien pääkirjoitussivuille, joilla vastuuta perätään, kysytään, vaaditaan, peräänkuulutetaan, edellytetään sekä kielletään pakoilemasta. Neuvottelujen jälkeen vastuu niiden tuloksista siirtyy takaisin kansalaisille.

Kohtuus. Neuvottelujen avainsanoja tämäkin, ja niiden aikana poistettu arkikäytöstä. Sekä osapuolten vaatimuksia että neuvottelujen lopputuloksia on tapana luonnehtia kohtuullisiksi. Tupoaikana tavalliset kansalaiset ovat kohtuuttomia.

Kenttä. Neuvottelujen aikana kenttä on käyttökiellossa, koska se tukee neuvottelijoita. Asiaton oleskelu kentällä tuloneuvottelujen aikana on näin ollen ehdottomasti kielletty.

Halu. Tupokaudella saa esiintyä ainoastaan neuvotteluhalukkuutta tai -haluttomuutta. Herkän neuvotteluilmapiirin varjelemiseksi muunlaiset halut on syytä tukahduttaa. ”Ei tänään, kultaseni. On se aika tulosopimusneuvotteluissa.”

Jousto. Neuvottelujen aikana esimerkiksi kumilankojen ominaisuuksien kuvaamisessa ei saa käyttää termiä jousto, koska sana on tupokäytössä. Jos palkat eivät suostu joustamaan, neuvottelut venyvät, jolloin myös verbi ”venyä” joudutaan rajaamaan yksinomaan työmarkkinatarpeisiin.

Kansalaisten naamat saavat siis venähtää vasta neuvotteluratkaisun julkistamisen jälkeen.

Päivän lehti

30.3.2020