fbpx
Uutiset

Turengin 4C on Suomen reiluin luokka

Turengin koulun 4C-luokka voitti Reilu luokka -kisan. Palkinnoksi luokka pääsi Helsinkiin tapaamaan Mikael Granlundia ja muita HIFK:n jääkiekkoilijoita.

– Kiusaaminen voi olla lyömistä tai haukkumista, tai sitä ettei oteta mukaan.

Tätä mieltä on Iiro Ruuskanen Turengin koulusta. Hän tietää, että koulussa esiintyy kiusaamista ja sitä, että joku jätetään joukon ulkopuolelle.

Iiro ja kaikki muutkin 4C-luokkalaiset ovat koko syksyn ajan pohtineet tosissaan, mitä koulukiusaaminen on ja miten sitä voitaisiin estää. Luokka osallistui opettajansa Minna Virtasen johdolla Koululainen-lehden Reilu luokka 2011 -kisaan.

Paras luokka lähes 700:sta
Luokka teki tunnollisesti kaikki kisaan liittyvät kuukausitehtävät. Vaikka töitä olikin tehty ahkerasti, sekä opettaja että luokka hämmästyivät iloisesti kuullessaan, että he voittivat koko valtakunnallisen kilpailun.

– Olihan se uskomatonta. Muita osanottajaluokkia oli sentään lähes 700, Minna Virtanen sanoo.

Luokka teki muun muassa näytelmiä kiusaamisaiheesta. Yhdessä näytelmässä oltiin rehtorin kansliassa ja toisessa pohdittiin, miksi joitakuita kiusataan.

Kilpailua käytiin pitkästi netissä. Oppilaat saattoivat keskustella omalla nimimerkillään, ja jotkut ottivat osaa opettajan nimimerkin kautta.

Minna Virtanen kertoo, että oppilailta ei edellytetty sitä, että he olisivat käyttäneet tietokonetta kotonaan, sillä kaikilla ei edes ole tietokonetta. Jokainen pääsi osallistumaan koulun tietokoneiden avulla.

– Olimme Koululaisen nettisivuilla ahkerasti, Minna Virtanen kertoo.

Meillä ei enää kiusata
Opettaja kertoo, että luokan me-henki on lisääntynyt. Viime vuonna, kun luokka oli vielä 3C, kiusaamista esiintyi “aika paljon”.

Eeva Arosella ja Iida Virtasella on kummallakin omakohtaisia kokemuksia kiusatuksi tulemisesta. He kumpikin ovat iloisia siitä, että kiusaaminen on nyt loppunut.

– Minua kiusattiin, koska olen muita isompi, Iida Virtanen kertoo.

Iidan mielestä myös juoruaminen ja toisen luottamuksen pettäminen on kiusaamista.

Opettaja kertoo, että syksyn aikana on puhuttu esimerkiksi siitä, että kaikkien kanssa ei tarvitse olla ylimpiä ystäviä, mutta kaikkien kanssa pitää tulla toimeen.

Yhdeksi koulukiusaamisen tuntomerkiksi opettaja ja luokka toteavat sen, että se kohdistuu viikoittain samaan henkilöön. Kiusaaminen on siis toistuvaa.

Hikisessä pukukopissa
4C-luokka sai kisavoitostaan palkinnoksi luokkaretken Helsinkiin viime viikolla. Eikä mitä tahansa retkeä, vaan luokka pääsi seuraamaan HIFK:n liigajoukkueen harjoituksia. Harjoitusten jälkeen he pääsivät “hikiseen pukukoppiin” nimmareita pyytämään.

– Pelaajat ottivat oppilaat fiksusti vastaan, opettaja kertoo.

Ilmaveivistään tunnetun Mikael Granlundin tapaaminen oli monen mielestä matkan kohokohta. Retkeläisistä oli hauskaa, että he bongasivat Granlundin loppujen lopuksi useamman kerran päivän aikana.

Tälläkin viikolla reilulla luokalla on erityistä ohjelmaa, sillä perjantaina he viettävät elokuvailtaa Riihimäen Gildassa. (HäSa)

Menot