Uutiset

Turengin aseman lähelle kaavaillaan hotellia ja asuinaluetta

Turengin asemanseudun kehittäminen on saamassa vauhtia, sillä Turengin aseman yrittäjä Mikko Sampo on tehnyt kunnalle aloitteen kaavamuutoksesta.

Sampo pyörittää vaimonsa kanssa Turengin vanhalla asemalla ravintolaa, ja nyt hän haluaisi, että kunta kaavoittaisi aseman lähelle hotellitontin ja asuinalueen.


Hopealahti tulee ajankohtaiseksi

Kyse on Hopealahden alueesta, jonka kaavoittaminen on ollut kunnan suunnitelmissa jo pitkään, noin 20 vuotta. Alue on osittain pehmeää turvemaata, ja myös tulvaraja rajoittaa rakentamista, joten alueen kaavoitus on saanut odottaa parempia aikoja.

-Nyt kun tuli tämä aloite, tätä ryhdytään viemään eteenpäin, sanoo kaavoitusarkkitehti Leena Turkka.

Entisten suunnitelmien mukaan Hopealahteen on ajateltu kerrostaloja. Se sopii myös Sammolle.

Sampo kertoo, että perusteilla on yhtiö, jossa on mukana kolme yritystä. Yhtiö on kiinnostunut niin hotellin kuin asuinalueenkin rakentamisesta. Sampo tekee tämän perustettavan yhtiön nimissä aiesopimuksen kunnan kanssa kaavoituksen aloittamisesta.

-Itse olen vain aloitteentekijänä kuntaan päin. Olen kokous- ja ravintolayrittäjä, ja tulevaisuudessa majoitusyrittäjä, mutta grynderiksi en aio lähteä, Sampo korostaa.


Yhteensopivaa arkkitehtuuria

Sen sijaan Sampo sanoo haluavansa vaikuttaa alueen suunnitteluun.

-Minua kiinnostaa se, että uusi rakentaminen sopii arkkitehtuuriltaan yhteen aseman kanssa. On kaikkien etu, että alueesta tulee hieno.

Sampo sanoo, että hotellille olisi tilaus, sillä Janakkalassa on pulaa majoitustilasta. Kesällä liikkuu turisteja, muun muassa Puuhamaan asiakkaita.

Talvikaudella majoitustilaa tarvitaan kokousasiakkaille.

-Emme voi nykyään myydä kaksipäiväisiä kokouksia, vaikka niille olisi kysyntää.

Hotellista on kaavailtu 60-huoneista. Kerrosneliöiden määrä on alustavasti 2 000.


Sähkötalon paikalle asuntotontti

Aluetta koskien on tehty myös toinen kaavamuutosaloite. Entisen sähkölaitoksen talon omistaja esittää, että talon tontti muutettaisiin asuntotontiksi.

Kaavamuutosalueeseen kuuluu myös Sairaalantien, Ahilammintien ja Kiramontien rakennushistoriallisesti arvokas pientaloasutus sekä Ahilammin rannan virkistysalue.

Kunnan tavoitteena on saada kaava valtuuston hyväksyttäväksi huhtikuussa ensi vuonna. Mikko Sampo kertoo, että hotelli voisi valmistua kolmen vuoden kuluttua.

Janakkalan tekninen lautakunta käsittelee asiaa tänään tiistaina. Se esittänee kunnanhallitukselle, että kaavamuutokseen ryhdytään. (HäSa)

Päivän lehti

18.1.2020