Uutiset

Turengin keskuskeittiö saa lisärahansa

Turengin keskuskeittiöstä riitti puhetta Janakkalan valtuustossa maanantai-iltana. Osa valtuutetuista vastusti uutta 3,8 miljoonan euron kustannusarviota. Se on kasvanut viime keväästä noin 0,7 miljoonaa euroa.

Lopputulos oli kuitenkin, että keskuskeittiö saa lisärahansa, ja tekninen lautakunta pääsee siis pian päättämään urakoista. Keskuskeittiön rakentamisen on määrä alkaa marras-joulukuussa.

Keskuskeittiö korvaa nykyiset Tapailakodin sekä Turengin ja Tervakosken alakoulujen keittiöt.


Suunnitelmia ei kannata perua

Kunnanhallituksen puheenjohtaja Merja Taponen (kesk.) sanoi, ettei hintaero ole niin merkittävä, että tehtyjä suunnitelmia kannattaisi perua. Kunnanjohtaja Anna-Mari Ahonen selvitti, että suunnittelu on tullut tähän asti maksamaan 200 000 euroa.

Irja Pynnönen (kesk.) kuulutti päätösten johdonmukaisuutta ja yhteistyökykyä. Hän huomautti, että yhteistyökykyä tarvitaan myös kunnan sisällä.

-Se, että jokin asia maksaa paljon, ei ole peruste vastustaa kehitystä.

Petri Ojanen (vihr.) kertoi, että valtuusto teki investointipäätöksen 454 neliömetristä, ja nyt keskuskeittiösuunnitelma on paisunut yli 900 neliöksi.

-Jos meillä olisi ollut tiedossa oikeat neliöt, ei olisi tehty rakentamispäätöstä. Joskus täytyy olla mahdollista vetää poikki. 50 prosentin ylitystä ei voi mitenkään hyväksyä.


Yksityisiltäkin voisi ostaa

Ari Laivola (kok.) toi esiin, että osan aterioista voisi ostaa esimerkiksi yksityisiltä palveluntuottajilta, ja Irmeli Elo (kok.) kannatti ajatusta. Esko Helle (vas.) taas piti yksityistämistä uhkakuvana.

Sanna Selin (kok.) epäili, että 3,8 miljoonaakaan ei riitä, mutta Merja Taponen huomautti, että se arvio on luotettava, koska se perustuu jo saatuihin urakkatarjouksiin.

Tekninen johtaja Hannu Seppälä laskeskeli, että keskuskeittiön avulla voidaan keittiöhenkilökunnan määrää vähentää (luonnollisen poistuman kautta) viidellä hengellä. Tämä tekee kahden miljoonan euron säästön kymmenessä vuodessa.

Ari Laivola esitti, että asian käsittelyä siirrettäisiin seuraavaan valtuuston kokoukseen. Taponen varoitti, että jos asiaa siirretään, urakkatarjoukset ehtivät vanhentua.

Valtuusto äänesti siirtoesityksestä, ja päätökseksi tuli, että asia käsitellään saman tien (siirron kannalla oli 15 valtuutettua).


Toffelakoti esillä keittiön paikaksi

Jussi Mattila (kok.) ehdotti, että keittiöasiaa katsotaan siinä vaiheessa, kun Toffelakotia (uutta vanhustentaloa) rakennetaan.

Mattila varoitteli, että jos taloudellisia päätöksiä liu’utetaan tähän tapaan, voi kyltti kunnan katolla vaihtua.

Merja Taponen sanoi, että käyttömenot alenevat oleellisesti joka vuosi keskuskeittiön ansiosta. Tässä asiassa jäädään selvästi plussalle, vaikka keskuskeittiölainasta maksettaisiin korkoa 120 000 euroa vuodessa.

Valtuuston puheenjohtaja Esa Silvennoinen (kok.) luovutti nuijansa hetkeksi varapuheenjohtaja Raija Ranta-Porkalle (sd.) saadakseen sanotuksi, että hän on muuttanut asiassa mieltään eikä kannata keskuskeittiön rakentamista.

-Olen nähnyt lukuja, joiden mukaan talous menee viisi miljoonaa euroa pakkaselle, hän perusteli.

Silvennoisesta olisi erinomainen asia, jos ruokapalvelua voisi siirtää yksityiselle yritykselle, ja hän piti hyvänä vaihtoehtona, jos keskuskeittiön voisi suunnitella Toffelakodin yhteyteen.


”Siirto ei tulisi halvemmaksi”

Hannu Seppälä huomautti, että jos keskuskeittiön suunnittelu aloitetaan alusta, rakentaminen viivästyy ainakin vuodella.

Päivi Välilä (kesk.) sanoi olevansa varma siitä, ettei rakentamisen siirtäminen tule yhtään halvemmaksi. Lisäksi kunta menettää aikaa.

Äänestystulos oli 24-19. Keskuskeittiötä puolsivat demarit Soini Aho, Heikki Ahonen, Maria Hautamäki, Kalevi Ilmarinen, Satu Koskela, Reijo Löytynoja, Pia Nylund, Esa Pohjantähti, Raija Ranta-Porkka, Titta Rissanen, Heikki Salmi ja Janne Virtanen; vasemmistoliittolaiset Esko Helle, Ari-Pekka Jaatinen, Jaana Kivistö, Matti Ruokonen; keskustalaiset Tarja Forsström, Mikko Kautto, Jaana Lamberg, Irja Pynnönen, Merja Taponen, Osmo Tokeensuu ja Päivi Välilä sekä KD:n Mirja Pöhö.


Kaavamuutos kaatui

Tervakosken kiistelty kaavamuutos kaatui äänestyksessä numeroin 13-23 (6 tyhjää, 1 poissa). Tuloksena on siten, että liikaa rakentanut omakotirakentaja ei saa lisää rakennusoikeutta asemakaavaan.

Rakennusoikeutta oli alun perin 300 kerrosneliötä, ja kaavamuutos olisi nostanut oikeuden 400 kerrosneliömetriin. (HäSa)