fbpx
Uutiset

Turengin Sarastus on vahva satavuotias

Turengin työväentaloon kokoontui lauantaina toistasataa kutsuvierasta juhlimaan Turengin Sarastuksen satavuotista taivalta.

Sarastuksen puheenjohtaja Mika Kilpeläinen kertoo seuran suurimpien menestysvuosien sijoittuvan 1960–1980-luvuille, jolloin maineesta huolehtivat painijat ja hiihtäjät.

Vuosituhannen vaihteessa seuran voimailujaosto sai uutta puhtia, kun entisestä painijasta Janne Virtasesta kuoriutui maailman vahvin mies.

Vaikka Sarastuksella on pitkät perinteet menestyneiden urheilijoiden kasvattajana, Kilpeläinen kuvailee yleisseuran olevan lajiseurojen puristuksessa junioritoiminnan suhteen.

– Meillä on paljon kilpailevia veteraaniurheilijoita. Haaste piilee siinä, miten saamme lapset ja nuoret kiinnostumaan seuramme lajeista.

Sarastuksen lajivalikoimiin kuuluvat tällä hetkellä voimailun lisäksi suunnistus, voimistelu ja hiihto.

– Joukkuelajit ovat vahvoilla. Salibandy ja jääkiekko kiinnostavat nuoria selkeästi eniten. Myöskään Janan aktiivista toimintaa ei voi liikaa alleviivata.

Vaihtuvat lajit…vahvuutena

TUL:n puheenjohtaja Sirpa Paatero kehui puheessaan Sarastusta vahvaksi yleisseuraksi.

– Sarastus on käynyt läpi ylä- ja alamäet sotavuosista lähtien. Lähestulkoon kaikki 100 vuotta täyttäneet seurat ovat olleet yleisseuroja, joiden vahvuudet ovat vaihtuvissa lajeissa.

Paateron mukaan suomalaisten seurojen suurin haaste ei ole pelkästään lasten saaminen liikunnan pariin

– Kaiken ikäiset liikkuvat liian vähän. Kuntien peruspalveluihin pitäisi lisätä liikuntaa. Myös lajiliitot voisivat panostaa kuntoliikuntaan huippu-urheilun ohessa.

Puheiden, palkitsemisien ja esitysten ohessa sijaa oli myös vanhoille muistoille, mutta katseet ovat suunnattu jo tulevaisuuteen.

– Tavoitteena on, että seurassa saataisiin lisäpotkua myös lasten liikunnan vetäjänä. Tarkoituksena on järjestää liikuntatoimintaa myös niille lapsille, jotka eivät halua kilpailla, Mika Kilpeläinen huomauttaa.

Murrosvaiheessa oleva seura on viettänyt juhlavuottaan useilla urheilu- ja liikuntatapahtumilla. Päivänvalonsa näki myös seuran 100-vuotishistoriikki, jossa Pekka Honkosen käsialaa on täydentänyt Jarmo Tuominen. (HäSa)

Asiasanat

Menot