fbpx
Uutiset

Turengin vesitiedotuus asianmukaista

Nimimerkki Laboratorionnoutaja arvosteli 5.9.2006 mielipidekirjoituksessaan Turengin alueen talousveden bakteerilöydöksiin liittynyttä tiedottamista erityisesti sen hitaudesta. Koska väärään tietoon perustunut arvostelu kohdisti raskaan syytöksen tiedottamisesta vastuussa olevien suuntaan, on tapahtumien kulkuun ja tiedottamisen aloittamiseen liittyneet tosiasiat syytä vastineella heti selvittää.

Tiistaina 29.8. otimme vesinäytteet normaalina rutiininäytteenottona kaikista vedenottamoistamme vesilaitoksemme valvontatutkimusohjelman mukaisesti.

Seuraavana päivänä saimme laboratoriosta puhelimitse tiedon uusintanäytteen tarpeellisuudesta Turengin alueen talousvedestä.

Laboratoriosta saadun tiedon mukaan bakteeriepäily perustui viranomaisten vaatimalla menetelmällä saatuun alustavaan tulokseen, jonka varmistumiseen olisi kulunut 3 vuorokautta lisää aikaa.

Laboratoriosta saamme tiedon epäilyttävistä tapauksista joko puhelimitse tai sähköpostilla heti, kun epäilys laboratoriossa on herännyt.

Asian selvittämisen nopeuttamiseksi laboratorioon toimitettiin heti uusintanäytteet, joiden tutkimukset aloitettiin saman päivän aikana pikamenetelmällä. Toimitetusta keskiviikon uusintanäytteestä saimme torstaina pikamenetelmällä saadun varmistuksen bakteerien olemassaolosta, jolloin käynnistimme tiedottamisen ja vesijohtoveden desinfioinnin.

Tiedote lähetettiin heti alueradioon, paikallisiin sanomalehtiin ja kaikille Janakkalan kunnan sähköpostiyhteyden omaaville työntekijöille. Lisäksi tiedote käytiin kiinnittämässä Turengin elintarvikeliikkeiden ja R-kioskien ulko-oviin sekä Nesteen huoltoasemalle.

Janakkalan Vesi yhdessä terveysviranomaisen kanssa toimi vallinneessa tilanteessa yleisesti ottaen niin nopeasti, harkitusti ja tehokkaasti, kuin se tällaisessa tilanteessa on kohtuudella mahdollista ja huomioon ottaen, että tiedottamiskynnyksenä toimii epäilyn tueksi hankittu varmennus.

Toki saamamme kritiikki käydään huolella läpi entistä paremman toimintatavan löytämiseksi nopeassa tiedottamisessa ja yleensäkin viestinnässä.

Seppo Palmanto

vesilaitoksen johtaja

Janakkalan Vesi

Menot