Kolumnit Uutiset

Turha haikailla menneiden perään

Suomi rypee vahvassa elinkeinoelämän murroksessa. Nokia meni ja paperitehtaita suljetaan. Telakkateollisuuskin on liipasimella.

Tuhon alkua, väittävät pessimistit. Luottamusindikaattoritkin näyttävät punaista.

Tilanteeseen on reagoitu monella tavalla. Kemijärvellä vastustettiin ankarasti sellutehtaan alasajoa ja nyt voimistuu kännykkäbisnes takaisin Nokialle -ilmiö.

Tuotannon alasajo aiheuttaa ymmärrettävän vastareaktion. Jokaiseen työpaikan menettämiseen sisältyy paljon inhimillistä tuskaa ja hätää, jota ei selityksillä lievennetä.

Kaiken tuskan keskellä on kuitenkin hyvä muistaa se toinen puoli: vanhan tilalle on tapana syntyä uutta. Puhutaan myös luovasta tuhosta.

Nokian kännykkäbisneksen perään on turha haikailla. Se meni eikä tule. Virheitä ja syyllisiä löytyy, mutta tuomioiden julistaminen ei tuo yhtään uutta työpaikkaa eikä pelasta entisiä.

Nokia elää nyt verkkojen ja patenttiensa varassa ja tekee hoikistuneena kohtalaista tulosta. Raskas miinus kääntyi jo komeasti plussalle.

Miljarditason tappioiden sijaan kehitetään uutta 5,4 miljardin myyntivoittojen turvin. Kuluneen urheiluhokeman tavoin: Tästä on hyvä jatkaa.

Suomalainen metsäteollisuuskaan ei jää Suomessa pelkän sellukeiton ja sahatavaran varaan. Uuden kehittämisen lähdössä jäätiin vähäksi aikaan telineisiin. Nyt kuitenkin edetään jo hyvää vauhtia.

Viime vuonna UPM ilmoitti rakentavansa Lappeenrantaan sellutehtaan viereen raakamäntyöljyä käyttävän biojalostamon. Energiatuotteiden lisäksi metsäteollisuus panostaa vahvasti biokemikaalien, biomuovien ja erilaisten hyvinvointituotteiden kehittämiseen.

Uusiutuvan energian käytön lisääminen ilmasto- ja muiden ympäristöhaittojen minimoimiseksi kasvattaa nopeasti suosiotaan ja avaa suomalaiselle metsäteollisuudelle ihan uusia mahdollisuuksia.

Perinteitä puun uusiokäytölle löytyy jo vuosisatojen takaa. 1600-luvulla sahan puutähteistä tehtiin tervaa. Siitä tuli menestystuote, joka vaurastutti laajasti koko Oulun seutua. Vähän samoin kuin it-buumi 400 vuotta myöhemmin.

Historia osoittaa, että Suomi kykenee uudistumaan ja luomaan uutta, vaikka se pitkän taantuman pohjalta katsottuna saattaakin unohtua.

Paljon kertoo jo sekin, että samaan aikaan, kun meiltä on hävinnyt kymmeniä tuhansia teollisia työpaikkoja perinteisiltä aloilta, on esimerkiksi ICT-puolelle syntynyt uusia kuin sieniä sateella.

Esimerkiksi Nokiasta työttömäksi jääneet insinöörit ovat työllistyneet ennakoitua paljon paremmin. Hyvä osaaminen on synnyttänyt paljon uutta.

Erinomaista on myös yleinen yhteiskunnallinen ilmapiiri, joka kannustaa aikaisempaa paljon paremmin yrittäjyyteen.

Päivän lehti

1.12.2020

Fingerpori

comic