Kolumnit Uutiset

Turha humputus pitää kaupungin elossa

Hämeenlinnassa on koettu kurjista säistä huolimatta tapahtumien superkesä.

Kantolan korkkaus maan suurimmalla konsertilla, yli 20 000 ihmistä kerännyt Wanaja, Sibelius-juhlavuoden monet menot ja kävijäennätykseen yltäneet Keskiaikamarkkinat…

Viikonloppuna Kaurialassa huipentui yksi paikallinen menestystarina, kun vain muutama vuosi sitten perustettu jenkkifutisjoukkue taisteli sarjansa mestaruudesta tuhatpäisen yleisön edessä.

Yleisön mylvintä kaikui yli puolen kilometrin päähän merkkinä lajin merkityksestä monelle.

Osallistujaennätyksen tehneen Linna Cruisingin autoletka koettiin jo häiriöksi, mutta siitähän Hämeenlinnassa onkin tukevat perinteet. Muiden ilon ja onnistumisten kääntämisestä ongelmaksi, oli onnistuja sitten yhdistys tai yrittäjä.

Paikallisista tapahtumista ja tarjonnasta keskusteltaessa esiin nouseva kiihkeä vastustus milloin mitäkin hanketta kohtaan ei koskaan lakkaa hämmästyttämästä.

Moottorirataa vaaditaan lopetettavaksi maailman tappiin asti.

Raivoa herättää myös Apparan vesileikkipuisto sekä köysirataseikkailu, jonka suurin maisema- ja äänihäiriö on silloin tällöin parkkipaikan yli hihkuen viilettävä kiipeilijä.

Hämeenlinnaa on irvailtu vuosien varrella Suomen suurimmaksi valaistuksi hautausmaaksi, eikä luonnehdinta ennen aivan väärässä ollutkaan.

Unelias maakuntakaupunkimme heräsi horroksestaan Kerhon kotiottelupäivinä jos silloinkaan. Onneksi nykyään on vaihtoehtoja.

Ilman tapahtumia Hämeenlinnan nykyinen väestökehitys voisi olla vielä huolestuttavampaa. Asukkaita Äikäälän tyhjille tonteille ei houkutella ainakaan omaan kuoreen käpertymällä.

Hokema sijainnistamme Suomen väestöllisessä keskipisteessä ei riitä houkuttimeksi muuttaa tai pysyä Hämeenlinnassa kuten ei sekään, että säästäisimme kaikesta ”ei pakollisesta”. Moni vaatii kotipaikkakunnaltaan muutakin tarjontaa kuin mahdollisimman matalan kunnallisveron.

En käynyt edellä mainituista tapahtumista läheskään kaikissa, eivätkä monet niistä minua kiinnosta.

Se ei silti tarkoita, ettei niille olisi tilausta. Yhdelle tärkeä asia on toiselle turhaa humputusta, joten kaupungissa pitää olla tarjontaa moneen makuun. Asukkaiden ylpeys kotikaupungista ja osallistuminen sen elämään pitää osaltaan paikkakunnan elävänä.

Päivän lehti

30.3.2020