Uutiset

Turhaa russutusta vanhuksen huonekaluista

Vuorentaan vanhainkodissa asuvien ikäihmisten omaiset olivat kauhuissaan, kun kuulivat viikolla järjestetyssä keskustelutilaisuudessa, että uuteen Jukolan valmistuvaan palvelutaloon pitää hoitaa huonekalut itse. Suurin osa Vuorentaan vanhainkodin asukkaista siirtyy juuri Jukolaan. Vastassa on uudet tilat, joissa talo tarjoaa moottoroidun sängyn, mutta muuten huone pitää sisustaa itse.

Sama poru syntyi taannoin Hauholla, kun potilaita siirtyi 50-lukulaisesta Mäntykodosta uuteen Koivukotoon. Tilanne kääntyi positiiviseksi. Mummot olivat tyytyväisiä, kun saivat omia huonekaluja ja modernit uudet tilat.

Joka asiasta omaiset jaksavat valittaa. Kun vanhus joutuu laitoshoitoon, eikä sinne saa tuoda omia kalusteita, murehditaan siitä, että ikäihminen ei sopeudu tai tunne oloaan kotoisaksi. Sitten, kun huoneen saisi sisustaa omilla huonekaluilla, syntyy poru siitä, että on kohtuutonta lähettää 90-vuotias vanhus huonekaluostoksille. Täytyykö vielä siinä iässä alkaa huonetta sisustamaan.

Haloo! Missä on asenne! Eiköhän ikäihmisen tavarat ole siinä vaiheessa johonkin säilötty, kun hän on joutunut laitoshoitoon. Toisekseen koko ajan toitotetaan kodinomaisesta hoidosta. Eikö juuri se ole kodinomaista, että saa huoneeseen tuttuja huonekaluja ja tekstiilejä. Seinille voi laittaa myös valokuvia läheisistä tai sen vanhan raanun, joka on vintillä odottanut toista tulemistaan jo vuosikaudet. Ja tosiasia on se, että huoneet eivät ole taloja. Huoneeseen ei paljon tavaraa mahdu, koska siellä pitää mahtua tekemään hoitotoimenpiteitä.

Keskustelutilaisuuden toinen valitusvirsi syntyi siitä, että Vuorentaan vanhainkodissa on huonokuntoisia vanhuksia, jotka eivät pysty nauttimaan uuden palvelutalon hienoista palveluista. Mitä sitten? Vuosikaudet omaiset ovat voivotelleet Vuorentaan tiloja, joissa on paljon rappusia ja jotka eivät sovellu nykyaikaisiin standardeihin.

Kun tiloista luovutaan ja todetaan, ettei niitä saisi edes korjaamalla kunnolliseksi, omaiset aloittavat russuttamisen. Yhtäkkiä vanhainkoti muuttuu toimivaksi, eikä vanhusta haluta siirtää yhtään mihinkään.

Lopulta kaiken valittamisen takana taitaa olla raha. Ei haluta tuhlata rahaa kalusteisiin (luulisi tosin, että sukulaisilta löytyy pari tuolia, pöytä ja verhot, jos ikäihmisen omat kalusteet on jo hävitetty). Onhan se tietenkin iso vaiva miettiä yhden huoneen sisustus, kun muuten vanhuksen hoitaa joku muu.

Huolta aiheuttaa myös uuden palvelutalon kustannukset, joista ei erkkikään ota selvää ihan parissa minuutissa. Murhe on aiheellinen, muttei siitä kannata aloittaa itkuvirttä ennen kuin on ottanut asioista selvää.

Fakta on se, että Vuorentaan sulkeminen antaa kaupungille 2,7 miljoonaa euroa muuhun käyttöön. Osa tästä summasta käytetään ostopalveluihin eli siihen, että kaupunki ostaa yksityisiltä palvelutalopaikkoja vanhuksille. Toisin sanoen kaupunki hankkii Vuorentaan potilaille hoitopaikkoja uudesta palvelutalo Validiasta Jukolasta. Tällöin vanhuksen eläkkeestä napataan 80 prosenttia kuluihin ja 20 prosenttia jää omaan käyttöön.

tuulia.viitanen@hameensanomat.fi

Päivän lehti

28.1.2020