Uutiset

Turhaa syrjäytymistä

Harva viime aikojen tv-ohjelma on pitänyt minua niin pihdeissään kuin viime viikolla nähty Osmo Soininvaaran haastattelu Punaisessa langassa. Samalla kun makustelin miehen herättämiä ajatuksia, harmittelin kuitenkin sitä, että niin fiksu vihreä vaikuttaja jättäytyi pois eduskunnasta. Siellä, jos missä sitä fiksuutta tarvittaisiin.

Tuntuu oikeastaan aika kauhealta, että politiikassa viihtyvät parhaiten Paavo Väyrysen (kesk.) ja Ilkka Kanervan (kok.) kaltaiset pelurit ja politiikan broilerit, joita ei voi edes kuvitella yhteiskunnallisina pohdiskelijoina. Milloin tällaiset politiikan duracell-puput (nykyiset ministerit) edes ehtisivät ajatella mitään?

Maarit Tastulan haastattelema Soininvaara pohdiskeli muun muassa sitä, onko meidän järkevää raataa koko ajan yhä kovemmin saadaksemme kohotettua elintasoamme vielä vähän paremmaksi. Hän vertaili nykytilannetta 1980-lukuun, jolloin elintasomme oli samalla tasolla kuin Kreikan elintaso on nykyään.

Siitä ylöspäin meneminen ei ole tehnyt meitä yhtään onnellisemmiksi, Soininvaara väitti.

Tai mitä jos menisimme elintasossa taaksepäin kolme vuotta? Kuka huomaisi mitään oleellista eroa? Tässä ajassa kansantulomme on kuitenkin kasvanut yhdeksän prosenttia.

Jos se olisi vaihdettu neljän viikon ylimääräiseen vapaaseen, kaikilla olisi ollut hauskempaa., Soininvaara sanoi.

Niin olisi ollut, väittäisin minäkin. Paitsi tietenkin aivan työhulluilla, joilla ei ole elämää työpaikan ulkopuolella.

Oikea lääke nykytilanteeseen olisi Soininvaaran mielestä vähemmän työtä niille joilla sitä on liikaa, ja työtä niille, joilla sitä ei ole. Siis kaikille työtä kohtuullisesti ja pitkään.

Soininvaara kuvaili hirveäksi sitä, että nykyään hyvin moni nuori ihminen elää toimeentulotuella, tekemättä yhtään mitään. Erityisesti hän arvosteli sitä, että Suomessa on lopetettu alempitasoiset työt eli hommat, joihin ei tarvita koulutusta. Se jos mikä on saanut monet pojat putoamaan kelkasta.

Moneen kertaan on selitelty, että yhteiskunta vain on muuttunut sellaiseksi että koulutus tarvitaan joka hommaan. Ja että apumiehiä yms. ei enää tarvita, ja vaikka tarvittaisiinkin, kenelläkään ei ole varaa maksaa sellaisesta työstä palkkaa.

Soininvaara huomautti, etteivät apuhommat ole kadonneet mihinkään muissa maissa.

Meillä on tehty paha talouspolitiikan virhe, kun pienpalkkaistakin työtä verotetaan raskaasti. Se johtaa syrjäytymiseen, joka vaarantaa koko yhteiskunnan. Ja poliitikot eivät saa tässä asiassa päätöksiä aikaan, Soininvaara jyrisi.

Hän vakuutti itse yrittäneensä ja epäonnistuneensa.

Nyt on jonkun muun vuoro yrittää. Siis haaste teille, uudet ministerit! Jättäkää vaikkapa merimetso-ongelman ruodinta vähemmälle ja keskittykää siihen, etteivät Suomen nuoret syrjäydy turhaan.

Päivän lehti

26.5.2020