fbpx
Uutiset

Turisas urakoi kuukauden Euroopan heviareenoilla

Kuluvan viikon perjantai on yli kuukauteen viimeinen päivä, jolloin hämeenlinnalaisen hevikokoonpanon Turisaksen jäsenet edes teoriassa voivat väittää olevansa levänneitä.

Perjantaina alkaa bändin reilun kuukauden mittainen Keski-Euroopan-turnee. Turisas kiertää saksankielisiä maita niin kiihkeästi, että kiertueaikatauluun mahtuu ruhtinaalliset kaksi taukopäivää.

Kahdeksan hengen voimin reissaava bändi kulkee kamoineen pitkin Eurooppaa bussilla. Laulaja Mathias “Warlord” Nygård puhuu siitä pienenä, liikkuvana hotellina.

– Kuukauden ajan kotina on muutama kuutio tilaa. Ei siitä helppoa tule, mutta ei ole tarkoituskaan – tämä on meille kaikille niin tärkeä juttu, että otimme lomaa koulusta ja töistä. Ylipäätään kaikki raha, mitä meille tulee, on täällä jonkin materian muodossa, Nygård viittaa ympärilleen bändin treenikämpällä.

Saksaa, Sveitsiä ja Itävaltaa kiertävä ja Lontooseen huipentuva kiertue on bändin ensimmäinen pitkä keikkaputki ulkomailla. Edellisen, lyhyen, ulkomaan-matkan Turisas teki viime syksynä.

Silloin muinaisen sodanjumalan lapset nähtiin Latvian Riiassa.

Terve itseironia aina paikallaan

Turisaksen ja hevikollegoiden “pakanametallimusiikki” puree erityisesti saksankielisissä maissa. Turisas onkin Keski-Euroopassa vähintään yhtä tunnettu kuin Suomessa. Osaksi tämä on saksalais-amerikkalaisen levy-yhtiön Century Median ansiota.

– Yhtiön kautta meillä on aika hyvät kanavat ulkomaiseen lehdistöön. Etenkin brittilehdet ovat olleet ihan tulessa. Satsaamme visuaaliseen ilmeeseen – britit eivät kai näe tällaista joka päivä, Nygård nauraa.

Lavalla repaleisissa turkiksissa, naama veriroiskeissa riehuva Turisas antaa briteille ihmeteltävää nyt yhden keikan verran. Kun bändi jyrää Keski-Eurooppaa saksalaisbändi Die Apocalyptischen Reiterin kanssa, Lontoon Camden Underworldissa areena on yksin hämeenlinnalaisten.

– Musiikkimme itsessään – ja koko touhu – jakaa aika jyrkästi mielipiteitä. On olemassa raja täysin tosissaan ja pieni pilke silmäkulmassa esiintymisen välillä. Ryppyotsia tulee vastaan aina. En sano, että teemme tätä vitsipohjalta, mutta terve itseironia on aina paikallaan, Nygård pohtii.

Suomi-metalli kova vientituote

Turisas on osanen Suomen kovaa hevivientiä. Esimerkiksi “maailman isoimmilla hevifestareilla” Wackenissa Saksassa on ensi elokuussa runsaasti suomalaista metallia. Nygård laskee suomalaisbändejä olevan mukana seitsemän, joukossa Turisas ja Nightwish.

– Suomalaisilla menee ulkomailla lujaa. Välillä ärsyttää, että kun jokin popbändi on keikalla jossain ulkomaisissa kissanristiäisissä, sitä mainostetaan heti maailmanvalloituksena. Underground-bändit ovat jo 1980-luvulta asti kiertäneet ympäri maailmaa, Nygård tuohtuu.

Häntä ilahduttaa se, että metallimusiikin arvostus on kasvanut Suomessa isoin harppauksin.

– Tästä kiitos isojen, kuten Nightwishin ja kumppaneiden. Ne ovat onnistuneet näyttämään, että tällä musiikilla pärjää. Silti hevillä on ja tulee olemaan oma kuulijakuntansa. Ei kukaan toivo, että meidän biisejä soitettaisiin jossain Kiss FM:llä. Hevi on tietyllä tavalla aina marginaalikamaa ja hyvä niin, Nygård hahmottelee.

Menot