fbpx
Uutiset

Turkikset ovat kierrätystä

Turkisten vastustajat esiintyvät ajoittain näilläkin palstoilla. Turhakkeita, ylellisyyttä ja monta muutakin kevyesti perusteltua väitettä on esitetty. Mutta turkikset ja nahka ovat sittenkin aika ekologisia tuotteita, luonnon omaa tuotantoa.

Turkikset kasvatetaan teurasjätteillä, jätekalalla ja muuhun käyttöön kelpaamattomalla viljalla. Kaikki siis sellaista tavaraa, mitä syntyy joka tapauksessa ja olisi turkistalouden puuttuessa kärrättävä kaatopaikoille. Eiväthän niitä suostuisi edes vihreät syömään. Jäte siis jalostetaan todella arvokkaiksi tuotteiksi osaavalla työllä.

Nahka taas on pääasiassa kotieläintalouden sivutuotetta, minkä hyödyntäminen on käsittääkseni pelkästään hyvä asia.

Lopputuotteet ovat pitkäikäisiä, jopa lähes ajattomia ja kestävät ailahtelevien muotisuuntausten ohi vuosikymmeniä. Turkis- ja nahka-asusteiden tullessa elinkaarensa päähän luonto pystyy ne myös jollakin aikavälillä hajoittamaan päinvastoin kuin keinokuituiset luomukset.

Yhden kunnon turkis- tai nahka-asusteen kestoiän aikana muodin vaihtelut vaativat ostamaan pienen autokuormallisen muuta vaatetta, josta ympäristörasitusta taatusti karttuu.

Tarkastellaan siis asioita kokonaisuutena. Hörhöjä meillä on aina keskuudessamme, mutta ekologisia tosiasioita on vaikea sivuuttaa.

Ekologian harrastaja

Loppi

Menot