Uutiset

Turkin EU-jäsenyys vastatuulessa

Turkki on kolkuttanut innokkaasti mutta tuloksetta EU:n ovea. Läntinen Eurooppa on tehnyt täysin selväksi, että Turkista tulee EU-maa vasta sitten, kun se täyttää jäsenyyden ehdot. Tästä periaatteesta ei ole mitään aihetta tinkiä. EU:n tulee pitää tästä eteenpäinkin tiukasti kiinni linjasta, jonka mukaan Turkin EU-jäsenyys on ennen muuta hakijan omissa käsissä. Turkkilaiset eivät alkuunkaan tunnu tätä tosiasiaa ymmärtävän ja hyväksyvän.

Samaan aikaan kun Turkki pyrkii mukaan eurooppalaiseen yhteistyöhön, se on uudistamassa rikoslakia niin, että aviorikoksesta voisi seurata vankeustuomio. Turkin hallituksen pitäisi kaiken järjen mukaan oivaltaa tällaisen lain sotivat läntistä oikeustajua vastaan. EU:n tiedottaja Jean-Christophe Filori vihjasi, etteivät jäsenyysneuvottelut käynnisty, jos Turkki hyväksyy rikoslain maan hallituksen esittämässä muodossa.

Totiseen vastatuuleen Turkin EU-jäsenyys joutui, kun EU-komission puheenjohtaja Jose Manuel Durao Barroso julisti ranskalaisen Le Monden haastattelussa, ettei maa ole nyt valmis unionin jäseneksi. Turkkilaisia tuskin kovin paljon ilahduttaa Barroson tokaisu siitä, että Turkista tulee EU-maa kunhan se täyttää kaikki jäsenyyden ehdot. Barroso sanoi ääneen vain itsestään selvän tosiasian.

Mitä Barroson kannanotto merkitsee jäsenyysneuvotteluille? On vaikea kuvitella EU:n tekevän ratkaisua edes jäsenyysneuvottelujen aloittamisesta komission puheenjohtajan lehtihaastattelun jälkeen. Barroso myös noudatti perinteistä taktiikkaa korostamalla, että Turkki on tehnyt tuloksellista työtä pyrkiessään EU:n jäseneksi. Barroso tukisti Turkkia ja jätti samalla oven raolleen.

Turkin EU-jäsenyyden tiellä on paljon muuta kuin yksi rikoslain aviorikosta koskeva pykälä. EU-parlamentti ja unionin jäsenmaat eivät suinkaan ole yksimielisesti toivottamassa Turkkia EU-leiriin. Jäsenyydellä on jyrkkiä vastustajia ja osa vihreää valoa näyttävistäkin korostaa, että tulokkaan on täytettävä kaikki jäsenyyden ehdot pilkun tarkkuudella.

Turkki on EU:lle kova pala purtavaksi – niin kova, ettei asiassa saa sortua hätiköityihin ratkaisuihin. Turkki on suuri, väestömäärältään pian Saksan kokoinen ja eurooppalaisen mittapuun mukaan köyhä maa. EU-jäsenyydestä olisi Turkille – ainakin lyhyellä tähtäimellä – silkkaa taloudellista etua. Asian voi ilmaista myös toisin: Turkin jäsenyys olisi EU:lle melkoisen raskas taloudellinen taakka.

EU-jäsenyyden tiellä ovat myös Turkin historia, perinteet, tavat ja kiistatta myös islamilaisuus. Kyllä EU:n on rehellisesti kyettävä pohtimaan, miten vakavalla mielellä Turkki yleensä haluaa eurooppalaistua ja kääntää selkäänsä perinteilleen. Läntisten maiden yhteenliittymänä unionin on pidettävä erityisen korkeassa arvossa ihmisoikeuksia. Turkissa muun muassa pidätettyjä kohdellaan yhä huonosti. Miesten ja naisten tasa-arvossa turkkilaiset opettelevat vasta aakkosia.

Miesten ja naisten tasa-arvossa turkkilaiset opettelevat vasta aakkosia.

Päivän lehti

26.5.2020