fbpx
Uutiset

Turkin Istanbulissa pidetään uusintavaalit – voittoa juhlimaan ehtinyt oppositiopuolue CHP kutsuu päätöstä "pelkäksi diktatuuriksi"

Istanbulissa osoitettiin mieltä kaupungin pormestarin Ekrem Imamoglun puolesta sen jälkeen, kun tieto uusintavaaleista tuli maanantaina. Kuva: ERDEM SAHIN
Istanbulissa osoitettiin mieltä kaupungin pormestarin Ekrem Imamoglun puolesta sen jälkeen, kun tieto uusintavaaleista tuli maanantaina. Kuva: ERDEM SAHIN

Turkissa vaaliviranomaiset ovat saaneet kovaa kritiikkiä päätöksestään järjestää uusintavaalit Istanbulissa.

Oppositiopuolue CHP kutsuu päätöstä “pelkäksi diktatuuriksi”. CHP voitti maaliskuun lopussa pidetyt kuntavaalit Istanbulissa.

Presidentti Recep Tayyip Erdoganin puolue AKP vaati uusintavaaleja väittämällä, että vaaleissa olisi rikottu sääntöjä. AKP:n mukaan osa vaalitoimitsijoista ei ollut virkamiehiä, eikä osaa tuloslistoista ollut allekirjoitettu. Asiasta kertovat muun muassa BBC ja uutistoimisto Reuters.

Erdogan sanoi tiistaina, että vaaleja Istanbulissa varjosti “järjestynyt korruptio”. Hänen mukaansa uusintavaalit vahvistavat demokratiaa.

Uudet vaalit pidetään 23. kesäkuuta. Istanbul on Turkin suurin kaupunki.

Istanbulissa on aloitettu poliisitutkinta vaalien toimitsemisesta. Arviolta sata vaalitoimitsijaa on kutsuttu kuulusteluun.

Protesteja kaduilla

Maaliskuun vaalivoiton tuloksena CHP-puolueen Ekrem Imamoglusta tuli Istanbulin pormestari huhtikuussa, ja hänen suosionsa on kasvussa. Imamoglu kutsui päätöstä järjestää uudet vaalit “petolliseksi”.

Lisäksi muun muassa Euroopan parlamentti kommentoi, että uskottavuus demokraattisten vaalien pitämisestä Turkissa loppuu uusintavaaleihin.

Maanantaina eri puolilla Istanbulia järjestettiin hallituksen vastaisia protesteja.

Vaalitappio Istanbulissa oli järkytys etenkin presidentti Erdoganille, joka toimi 1990-luvulla kaupungin pormestarina. Kyseessä oli ensimmäinen kerta 25 vuoteen, kun AKP hävisi Istanbulissa.

Turkissa talous on mennyt alamäkeä viime vuoden valuuttakriisin vuoksi. Liira on menettänyt arvostaan yli 30 prosenttia viimeisen vuoden aikana.

Turkissa vaalien uudelleen järjestäminen on tuttua. Myös parlamenttivaalit vuonna 2015 järjestettiin uudelleen sen jälkeen, kun AKP ei pystynyt järjestäytymään yksipuoluehallitukseksi ensimmäistä kertaa perustamisensa jälkeen.

Kyseisissä uusintavaaleissa AKP sai kaipaamansa äänet hallituksen muodostamiseen.

Menot