Uutiset

Turkin on tunnustettava sananvapaus

Turkin halu Euroopan unioniin on kova. Tavoitteena on jäsenyys kymmenen vuoden kuluttua. Tiellä on paljon esteitä, joista yksi poistui päiväjärjestyksestä, kun turkkilainen tuomioistuin luopui kirjailija Orhan Pamukia vastaan nostetuista syytteistä.

Turkin merkittävintä ja kansainvälisesti palkittua kirjailijaa ei enää uhkaa kolmen vuoden vankeusrangaistus, kun häntä ei syytetä turkkilaisuuden loukkaamisesta. Se on laajentumiskomissaari Olli Rehnin mukaan tärkeä askel sananvapaudelle, mutta ei vielä läheskään riittävä.

Turkin matka on vasta alussa. Vastaavia syytteitä on nostettu kymmenittäin eikä loppua näy, jos lainsäädäntöä ei määrätietoisesti uudisteta.

Turkille on tehtävä selväksi, että toimittajia ja kirjailijoita ei voi heittää tyrmään sillä perusteella, että he tekevät työtään: arvostelevat vallanpitäjiä tai kertovat maan vähemmistöjen sorrosta.

EU joutui käyttämään arvovaltaansa raskaalla kädellä Orhan Pamukin sananvapaustaistelussa, joka on tärkeä yksittäistapaus, koska se nousi laajaan julkisuuteen.

Turkin pääministeri Recep Tayyip Erdogan arvosteli vielä joulukuussa kitkerästi EU:ta vaikuttamisesta maansa oikeuslaitoksen toimintaan. Pamukia vastaan aloitettu oikeudenkäynti keskeytyi alkuunsa. Sen jälkeen maan korkein oikeus antoi oikeusministeriölle asiassa viimeisen sanan. Turkkilaisen äärivanhoillisen oikeusjärjestelmän oli taivuttava poliittisin perustein saneltuun tahtoon.

Orhan Pamuk oli sanonut sveitsiläislehden haastattelussa, että Turkissa murhattiin ottomaanivallan aikana miljoona armenialaista ja paljon myöhemmin eli ”viime vuosikymmeninä” 30 000 kurdia.

Kurdien sorrosta Turkissa tietävät ilmeisesti kaikki muut paitsi turkkilaiset. Joukkomurhat ovat Turkissa tabu, mutta loputtomiin niistä ei voi vaieta.

Pamukia vastaan nostetut syytteet ja muut vastaavat tapaukset osoittavat, ettei turkkilainen yhteiskunta tunnusta historiaansa.

Lähihistorian rikokset ovat vallanpitäjille ja politiikkaan hanakasti sekaantuneelle Turkin armeijalle äärimmäisen tulenarkoja aiheita. Ottomaanien valtakunta kuuluu kuitenkin jo niin kauas historian hämärään, että tapahtumien on vaikea kuvitella enää herättävän suuria intohimoja.

Jos turkkilaiset itse eivät tunnusta rehellisesti juuriaan, on heidän turha pyrkiä Eurooppaan.

Turkin EU-jäsenyysneuvottelut jatkuvat alkaneella Itävallan puheenjohtajuuskaudella. Olli Rehnin mukaan jäsenyysneuvottelut voivat edistää eurooppalaisia arvoja, mikä on niille kelvollinen sivutuote. Liian paljon ei kuitenkaan pidä odottaa liian nopeasti.

Vanha ja uusi käyvät Turkissa taistelua, jossa EU:n ei pidä epäröidä kumman puolelle pitäisi asettua.

Turkin on tunnustettava sananvapaus ilman poikkeuksia, jos se mielii jäseneksi Euroopan unioniin. Sananvapaussääntöjen pitää olla EU:ssa mahdollisimman yhtenäiset.

Päivän lehti

31.10.2020

Fingerpori

comic