fbpx
Uutiset

Turkin presidentin sovinismi ei naurata

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan julisti sunnuntaina pitämässään puheessa, että lapseton nainen on epätäydellinen. Samalla hän kannusti turkkilaisnaisia hankkimaan vähintään kolme lasta ja muistutti, että naisten on pidettävä huolta maan väkiluvun kasvattamisesta. Erdoganin mukaan työn ei pitäisi olla syy olla hankkimatta lapsia, sillä äidiksi tuleminen on ”jokaisen naisen tehtävä”. Presidentti piti puheen naisdemokraattiyhdistyksen toimitilan avajaisissa.

Turkin naisjärjestöt ja modernit turkkilaiset ovat raivostuneet presidentin sanoista. Erdogan on jo aiemmin ärsyttänyt kansalaisia taantumuksellisilla puheilla ja rinnastanut esimerkiksi ehkäisyn maanpetokseen. Aiemmin viime viikolla hän tuomitsi ehkäisyn muslimiperheissä. Varapääministeri Bülent Arinc taas kieltäisi naisia nauramasta julkisilla paikoilla.

Erdoganin mukaan naiset ja miehet ovat niin erilaisia, ettei heitä voi edes verrata. Feministejä hän on kutsunut terroristeiksi ja tasa-arvon Erdogan näkee uhkana yhteiskunnalle.

Presidentin arvomaailma näkyy Turkin hallituksessa, jossa on ainoastaan yksi nainen, perheministeri Fatma Sahin. Naisjärjestöjen lisäksi Erdoganin lausunnot on tuominnut esimerkiksi oppositiopoliitikko Aylin Nazliaka. Hänen mukaansa Erdogan on ”nostanut naiset häpeäpaaluun” kuvailemalla heitä heikoiksi ja arvottomiksi ihmisiksi.

Erdoganin hallitusta on syytetty naisten oikeuksien polkemisesta. Hän on ollut vaatimassa rajoituksia aborttioikeu­teen sekä halunnut vaikeuttaa jälkiehkäisypillereiden ja keisarinleikkauk­sen saamista. Presidentillä on ollut tapana haukkua etenkin häntä kritisoineet nais­toimittajat henkilökohtaisesti ja haastaa oikeuteen kunnianloukkauksesta.

Turkkilaisten naisten asema on ollut tapetilla myös maan EU-jäsenyydestä puhuttaessa. Perheväkivalta on maassa iso ongelma. Viime vuonna Turkissa oli tapettu yli 150 naista heinäkuuhun mennessä. Edellisvuonna 284 naista kuoli perheväkivallan uhrina.

Turkissa niin sanotut kunniamurhat ovat yleisiä ja naisjärjestöjen mielestä niistä annetut tuomiot liian lieviä. Monet naisiin kohdistuvat rikokset, kuten raiskaukset, jäävät usein tuomitsematta, koska Turkissa raiskaus on häpeä myös uhrin perheelle.

Viime vuonna otsikoihin nousi miehensä ampuneen Cilem Doganin tapaus. Dogan oli joutunut toistuvasti miehensä pahoinpitelemäksi ja mies oli yrittänyt pakottaa tätä myös prostituutioon. Veriteon jälkeen Dogan ilmoittautui itse poliisille ja kertoi surmaanneensa miehensä puolustaakseen itseään.

Dogan esiintyi oikeudenkäynnissä t-paidassa, jossa luki teksti: ”Rakas menneisyys, kiitos kaikista opetuksista. Rakas tulevaisuus, olen valmis.” Valokuvaajille hän poseerasi peukalot pystyssä ja ilmoitti, ettei kadu tekoaan. Monille naisille Doganista tuli sankari ja häntä ylistettiin sosiaalisessa mediassa.

Menot