fbpx
Uutiset

Turkin presidentti Erdogan avasi suurmoskeijan Kölnissä - tuhannet osoittivat mieltään

Saksassa Kölnin kaupungissa tuhannet ihmiset osoittivat mieltään, kun maassa vieraileva Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan avasi Euroopan suurimpiin kuuluvan moskeijan.

Useita satoja ihmisiä oli kerääntynyt Reinjoen rannalle jo aamusta.

– Erdogan et ole tervetullut, luki mielenosoittajien kylteissä, ja iskulauseissa tuomittiin fasismi.

Erdoganin torstaina alkaneen vierailun aikana on järjestetty useita mielenosoituksia, ja turvatoimet ovat olleet tiukat. Kölnissä kaduille odotettiin etukäteen noin 10 000:ta ihmistä protestoimaan muun muassa Turkin ihmisoikeustilannetta.

Suurmoskeijan lähistölle oli kerääntynyt myös Erdoganin tukijoita. Poliisi oli kuitenkin eristänyt suuren alueen moskeijan ympäristöstä turvallisuussyistä.

Avajaispuheessaan Erdogan kehui Saksan-vierailunsa olleen onnistunut ja arvioi sen vahvistaneen Saksan ja Turkin välisiä suhteita.

Vierailunsa aikana Erdogan tapasi liittokansleri Angela Merkelin kahdesti. Erdogan ja Merkel vannoivat perjantaina rakentavansa uudelleen maiden suhteita, jotka ovat huonontuneet merkittävästi sitten Turkin vuoden 2016 vallankaappausyrityksen.

Merkel kuitenkin korosti, että maiden välillä on syviä erimielisyyksiä muun muassa ihmisoikeuskysymysten suhteen.Arvostelu ympäröi vierailuaSekä Kölnin kaupunginjohtaja Henriette Reker että Nordrhein-Westfalenin osavaltion pääministeri Armin Laschet peruivat osallistumisensa avajaisiin, kun arvostelu Erdoganin vierailua kohtaan kiihtyi.

Turkista lähtöisin oleva 30-vuotias opiskelija Cansu kertoi tulleensa Erdoganin vastaiseen mielenosoitukseen Sveitsistä.

– Haluan olla ääni niille, jotka eivät voi lähteä kaduille Turkissa. Heitä on pidätetty, surmattu ja alistettu. Erdoganille kaikki, mikä poikkeaa hänen omasta ajattelustaan, on terrorismia.

Erdoganin Saksan-matkan viimeisessä etapissa Nordrhein-Westfalenissa merkittävä osa väestöstä on turkkilaisperäistä.

Asiasanat

Menot