fbpx
Uutiset

Turkin presidentti Erdogan: Khashoggin surma suunniteltiin päiviä etukäteen

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan puhui tiistaina maan parlamentille toimittaja Jamal Khashoggin surmasta ja epäilyksistä Saudi-Arabian toiminnassa.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan sanoi tiistaina, että toimittaja Jamal Khashoggin “raaka” surma Saudi-Arabian konsulaatissa Istanbulissa oli suunniteltu päiviä etukäteen.

Erdoganin mukaan Turkilla on asiasta vahvoja todisteita.

Asiasta kertovat muun muassa uutistoimisto Reuters, BBC ja CNN.

Erdogan puhui tiistaina Turkin parlamentille. Hän ei maininnut puheessaan Saudi-Arabian kruununprinssiä Mohammed bin Salmania, jota esimerkiksi jotkut poliitikot Yhdysvalloissa pitävät Khashoggin murhan tilaajana.

Khashoggi katosi 2. lokakuuta, kun hän meni käymään konsulaatissa. Hän tarvitsi virallisia asiakirjoja mennäkseen naimisiin turkkilaisen naisen kanssa. Yhdysvalloissa asuva Khashoggi arvosteli kirjoituksissaan kotimaansa Saudi-Arabian hallintoa.

Turkin viranomaiset epäilevät, että saudiarabialaiset agentit surmasivat Khashoggin konsulaatissa ja paloittelivat hänen ruumiinsa.

Valvontakameroita katosi

Presidentti Erdogan vaati puheessaan Saudi-Arabialta vastauksia siihen, missä Khashoggin ruumis on ja kuka tilasi operaation.

Erdoganin mukaan 15 Saudi-Arabian kansalaista oli saapunut Istanbuliin eri lennoilla joitakin päiviä ja tunteja ennen kuin Khashoggi katosi. Lisäksi konsulaatista poistettiin valvontakameroita ennen kuin Khashoggin oli määrä tulla rakennukseen.

– Meillä on vahvoja johtolankoja siitä, että tämä ei tapahtunut vahingossa, vaan se oli suunniteltu, Erdogan sanoi CNN:n mukaan.

Erdogan vahvisti, että 18 ihmistä on pidätetty Turkissa, ja haluaa, että heidän osuutensa murhaan tutkitaan. Erdogan ei kertonut yksityiskohtia surman todisteista, kuten esimerkiksi äänitallenteista, joita on esiintynyt joissakin mediatiedoissa.

Saudi-Arabian hallinto kielsi aluksi tietävänsä mitään Khashoggin kohtalosta. Viime viikonloppuna hallinto sanoi, että Khashoggi kuoli tappelussa konsulaatissa.

Erdogan torjui tiistaina täysin Saudi-Arabian selityksen.

Menot