fbpx
Uutiset

Turkissa tutkitaan Saudi-Arabian konsulaattiin menneen sauditoimittajan katoamista

Turkin viranomaiset ovat aloittaneet tutkinnan nimekkään saudiarabialaistoimittajan Jamal Khashoggin katoamisesta Istanbulissa. Turkin poliisi uskoo, että Khashoggi on surmattu Saudi-Arabian konsulaatissa Istanbulissa, kertoo uutistoimisto AFP:n nimetön viranomaislähde. Toimittaja katosi tiistaina.

Khashoggi kirjoitti yhdysvaltalaiseen Washington Postiin. Hän on toisinaan kirjoittanut kriittisesti Saudi-Arabian kruununprinssin Mohammed bin Salmanin politiikasta ja maan puuttumisesta Jemenin sotaan. Hän on elänyt vuoden verran maanpaossa välttääkseen mahdollisen vangitsemisen.

Tiistaina Khashoggi meni kotimaansa konsulaattiin Istanbulissa hakemaan asiakirjoja avioliittoa varten, eikä häntä ole nähty sen koommin.

– Alustavien tietojen poliisi uskoo, että toimittajan surmasi ryhmä, joka oli varta vasten lähetetty Istanbuliin ja joka lähti samana päivänä pois kaupungista, lähde kertoi lauantaina.

Turkin poliisi oli aiemmin vahvistanut, että noin 15 saudia oli saapunut Istanbuliin kahdella lennolla tiistaina. Heidän kerrottiin olleen konsulaatissa samaan aikaan kuin Khashoggi.

Saudi-Arabian valtiollisen uutistoimiston mukaan konsulaatin nimetön viranomainen kiistää tiedot toimittajan murhasta. Hänen mukaansa saudiarabialaisia tutkijoita on Turkissa työskentelemässä paikallisten viranomaisten kanssa.

Saudi-Arabian kruununprinssi Mohammed bin Salman sanoi uutistoimisto Bloombergin perjantaina julkistamassa haastattelussa, että Khashoggi oli poistunut konsulaatista. Kruununprinssin mukaan Turkin viranomaiset voivat tutkia konsulaatin, joka on Saudi-Arabian suvereenia aluetta.

– Meillä ei ole mitään salattavaa, hän lisäsi haastattelussa.Washington Postissa kolumnin paikalla tyhjä tilaJamal Khashoggi pakeni Saudi-Arabiasta syyskuussa 2017, kun Saudi-Arabiassa pidätettiin kymmeniä toisinajattelijoita. Heidän joukossaan oli älymystön edustajia sekä muslimisaarnaajia. Pidätyskampanja alkoi muutama kuukausi sen jälkeen, kun Mohammed bin Salman oli nimitetty maansa kruununprinssiksi.

Khashoggin mukaan häntä oli kielletty kirjoittamasta Al-Hayat -nimiseen lehteen, koska hän oli puolustanut Muslimiveljeskuntaa. Saudi-Arabia on luokitellut Muslimiveljeskunnan terrorijärjestöksi.

Khashoggia tukeakseen Washington Post jätti perjantaina tyhjän tilan sille paikalle, jossa olisi pitänyt olla hänen kolumninsa.

Uutiskanava al-Jazeera julkaisi äskettäin tunnetun Lähi-itää seuraavan toimittajan Bill Law’n luonnehdinnan Khashoggista.

– (Hänellä) on perustellun kritiikin ja viisaiden kommenttien ääni, jota Saudi-Arabian kruununprinssin pitäisi kuunnella, Law kirjoitti. Hän sanoo tunteneensa Khashoggin 16 vuotta.

Asiasanat

Menot