fbpx
Uutiset

Turkki lupaa kertoa "alastoman totuuden" Khashoggin kuolemasta

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan on luvannut kertoa “alastoman totuuden” toimittaja Jamal Khashoggin tappamisesta. Hänen mukaansa asiasta annetaan lausunto ylihuomenna.

Erdogan kertoi asiasta kannattajilleen Istanbulissa.

Saudi-Arabian johdosta kriittisesti kirjoittanut Khashoggi katosi kuun alussa mentyään maan Istanbulin-konsulaattiin. Saudi-Arabia myönsi vasta nyt viikonloppuna, että Khashoggi kuoli maan Istanbulin-konsulaatissa.

Saudi-Arabian mukaan Khashoggin tappaminen oli valtava virhe. Kruununprinssi Muhammad bin Salman ei ollut selvillä teosta. Maan ulkoministerin mukaan tällä hetkellä ei myöskään ole tiedossa, missä toimittajan ruumis on.Britannia yhtyi skeptikkojen kuoroon – saudien selitys toimittajan kuolemasta ei “uskottava”Britannia sanoo, että Saudi-Arabian selitys toimittaja Khashoggin kuolemaan maan Istanbulin-konsulaatissa ei ole uskottava. Britannia vaatii, että syylliset on saatava vastuuseen.

Aiemmin tänään EU ja Kanada vaativat perusteellista tutkintaa Khashoggin kuolemasta.

– Jamal Khashoggin kuoleman olosuhteet ovat syvästi huolestuttavat ja rikkovat järkyttävällä tavalla vuoden 1963 konsulisuhteita koskevaa Wienin yleissopimusta, EU:n ulkosuhteiden edustaja Federica Mogherini sanoi tiedotteessa.

Hän vaati perusteellista, uskottavaa ja läpinäkyvää tutkintaa sekä kaikkien osallisten saattamista vastuuseen.

EU:n näkemys on samoilla linjoilla Ranskan ja Saksan esittämien vaatimusten kanssa. Nyt siis Britanniakin on liittynyt kuoroon.

– Mielestäni selitys ei ole uskottava. Koko kertomuksen yllä leijailee suuri kysymysmerkki, sanoi maan brexitministeri Dominic Raab BBC:lle.

Raab lisäsi, että Britannia tukee Turkin tutkintaa tapauksesta. Hänen mukaansa Britannia haluaa, että syylliset saatetaan vastuuseen teoistaan.“Selitykset ovat epäjohdonmukaisia ja epäuskottavia”Mogherinin mainitsemassa konsulisuhteita koskevassa Wienin yleissopimuksessa sanotaan muun muassa, että konsulaateissa täytyy kunnioittaa isäntämaan lakeja.

Saudi-Arabia ilmoitti perjantaina tutkimustensa osoittavan, että Khashoggi kuoli maan Istanbulin-konsulaatissa nyrkkitappelun seurauksena. Saudi-Arabia on pidättänyt tapaukseen liittyen 18 kansalaistaan ja antanut potkut muutamille korkeille virkamiehille.

Selitykseen on suhtauduttu lännessä varsin skeptisesti. EU:n lisäksi Kanada ilmoitti vaativansa perusteellista tutkintaa asiasta. Kanadan ulkoministeri Chrystia Freeland ilmoitti tuomitsevansa Khashoggin tappamisen.

– Tähän asti esitetyt selitykset ovat olleet epäjohdonmukaisia ja epäuskottavia, Freeland sanoi.

Myös Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on sanonut, ettei ole täysin tyytyväinen Saudi-Arabian selitykseen. Hän on kuitenkin painottanut, että haluaa rajata Saudi-Arabian kanssa tehdyt satojen miljardien dollarien arvoiset asekaupat mahdollisten pakotteiden ulkopuolelle.

Asiasanat

Menot