Kolumnit Uutiset

Turkkiin ei ole mitään asiaa

Turkkia ja aikaisempaa Osmanien valtakuntaa sanottiin historiassa Euroopan sairaaksi mieheksi.

Kemal Atatürkin perustaman nykyaikaisen Turkin piti olla kaikkea muuta. Turkkilaisten mieli on ollut kohti Eurooppaa ja demokratiaa, jossa uskonto ei sekaannu politiikkaan, eikä politiikka uskontoon.

Atatürkin perintö ei enää kanna, vaan kaiken yli jyrää yksinvaltiaan oikeudet vallankaappausyrityksen ansiosta saanut presidentti.

Luulen ja tiedänkin, etteivät Turkin aurinkorannoilla lomailevat ja asuntoja maassa omistavat suomalaiset ole kovin kiinnostuneita Turkin sisäpolitiikasta tai ihmisoikeustilanteesta. Moni heistäkin on nyt hyvin surullinen. On syytäkin olla.

Olen keskustellut myös turkkilaislähtöisten suomalaisten kanssa. Perusteltu mielipide on ollut sellainen, että nykyinen presidentti on saanut paljon hyvää aikaan. Teitä ja sairaaloita on rakennettu.

En voi mennä matkalle maahan, jossa on jatkuvasti kollegoita vankilassa vain siitä syystä, että nämä ovat harjoittaneet ammattiaan eli tiedonvälitystä. Ei siis varsinaisesti edes mitään uutta auringon alla. Siitä ei ole vain laajasti puhuttu.

Vetoan silti vielä kerran: älkää menkö. Katsokaa vaikka sitä vastoin vuonna 1978 ensi-iltaansa tullut elokuva Keskiyön pikajuna.

Itse en varmaan ainakaan tämän jutun julkaisun jälkeen edes pääsisi Turkkiin. Totalitaarisilla valtioilla on silmänsä ja korvansa.

Keskiviikkona annettiin pidätysmääräys 47 toimittajasta. Suljettu on 23 radiokanavaa, 16 televisiokanavaa ja 45 sanomalehteä.

Vallankaappausyrityksen jälkeen on pidätetty tai erotettu yli 60 000 sotilasta, poliisia, juristia, opettajaa ja virkamiestä, koska he ovat eri mieltä maan asioiden hoitamisesta kuin vallanpitäjät.

Käynnissä on kammottava mielipidevaino, johon puuttuminen ulkoapäin on lähes mahdotonta. Vaieta siitä ei kuitenkaan pidä. Se on pahinta, mitä Turkin vainotuille voi tapahtua; jos maailma unohtaa ja sulkee silmänsä.

Amnesty International ja muut riippumattomat tahot ovat raportoineet pahoinpitelyistä, kidutuksista ja raiskauksista.

Turkki on valtioiden joukossa erittäin sairas mies, ja EU on asiassa valitettavasti paperitiikeri. Turkin presidentillä on kiristyskeinonaan tuore pakolaissopimus. Kukaan tuskin haluaa Eurooppaan paria miljoonaa pakolaista Turkista.