Uutiset

Turkkilainen yhteys

Yksityiskohta on tällä kertaa erittäin kuvaava. Suomalaisilla ja turkkilaisilla on jotakin yhteistä. Veljeskansoja ei sentään olla, vaikka sellaisestakin on liikkunut tarinoita.

Suomalaisten mielestä puolison uskollisuus on tärkeintä parisuhteessa. Suomessa ei kuitenkaan onneksi kivitetä avionrikkojia.

Turkissakin uskollisuus on arvossaan, jopa niin mittaamattoman suuressa, että aviorikos mainittiin rangaistavana tekona maan rikoslaissa, mutta pykälä pyyhittiin pois EU:n painostuksesta.

Turkissa ei ole tavatonta saati mahdotonta, että perheen tai suvun ”kunniaa” loukannut nainen menettää henkensä.

Mitenkähän Turkissa oli tarkoitus rangaista vieraissa käyneitä miehiä? Entä aviorikosta harkinneita eli niin sanotusti mielessään huorin tehneitä?

Rikoslain aviorikoskohdasta oli tulossa peräti Turkin EU-jäsenyysneuvottelujen este. Turkkilaiset kansanedustajat ottivat kuitenkin lusikan kauniiseen käteen ja keskeyttivät kesälomansa, jotta kiusallinen laki saatiin pois päiväjärjestystä.

Aviorikospykälä saattaa tuntua hölmöltä yksityiskohdalta, kun kyseessä on kokonaisuutena valtava asia. Yksityiskohta on kuitenkin tällä kertaa erittäin kuvaava.

Turkin EU-jäsenyys muuttaisi unionia jopa enemmän kuin itäisen Keski-Euroopan maiden liittyminen viime vappuna. Myös Turkki muuttuisi, eikä varmaankaan huonoon suuntaan.

Turkin EU-jäsenyys on kannatettava päämäärä, mutta maali on kaukana. Turkkilaiset ovat ainakin sinnikkäitä. Maa on hakenut vuodesta 1963 asti EU:n jäsenyyttä. Hakijamaiden joukkoon Turkki pääsi vuonna 1999, Suomen puheenjohtajakaudella.

Pystyvätkö EU-päättäjät sanomaan mikä on turkkilaisille hyväksi ja mikä ei. Laajentumiskomissaari Olli Rehniä ei käy kateeksi.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin Turkki-raportit eivät ole sopineet lapsiperheiden lukemistoksi. Kidutuksen loppumisesta turkkilaisissa vankiloissa ei ainakaan toistaiseksi ole saatu vedenpitävää tietoa. Kylmällä painevedellä kastelu kuuluu raporttien mukaan ”lievimpiin” kidutusmenetelmiin.

EU-byrokraatitkaan eivät aina suosi tiedonvälitystä. Toimittajia kohtaan tunnetusta vastenmielisyydestä huolimatta olisi hyvä muistaa sekin, että turkkilaisilla on pitkät perinteet toimittajien sulkemisesta vankiloihin.

Sananvapaus kuuluu turkkilaisillekin.

Presidentti Martti Ahtisaari ylisti selvitysmiehenä Turkin uudistuspyrkimyksiä.

Ahtisaarella on varmasti perusteensa, mutta ei voi kuvitella, että turkkilaiset pääsisivät kertaheitolla”kulttuuripiirteistään”, eikä tietenkään niistä kaikista pidä päästäkään.

Vastavuoroisuus ja vuoropuhelu ovat avainsanoja. Jos EU ei halua turkkilaisia sellaisina kuin he ovat, olkoon haluamatta. Turkin taas pitää olla valmis läpikäyviin uudistuksiin.

Turkin vahva armeija on ”aina” valmiina puuttumaan maan politiikkaan. Mikä on sotilaiden asema nyt? Ettei vain Turkin sotilasmahti halua uuden EU-puolustuksen islamilaiseksi tukijalaksi?

Päivän lehti

28.5.2020