fbpx
Uutiset

Turkkilaiset dronet ovat antaneet Azerbaidzhanille etulyöntiaseman Vuoristo-Karabahin sodassa

Venäjä kiirehtii varustamaan myös Armeniaa kehittyneemmillä asejärjestelmillä.
Azerbaidzhanin puolustusministeriön julkistamassa videokuvassa sen sotilaat tervehtivät maan lippua asettaessaan sitä Armenialta valtaamansa Jabrayilin alueelle 9. lokakuuta. Kuva: epa08731943
Azerbaidzhanin puolustusministeriön julkistamassa videokuvassa sen sotilaat tervehtivät maan lippua asettaessaan sitä Armenialta valtaamansa Jabrayilin alueelle 9. lokakuuta. Kuva: epa08731943

Vuoristo-Karabahista parhaillaan käytävä sota on pääosin vielä melko tavanomaista, mutta siinä on mukana elementtejä, jotka voivat tehdä tästä vuosikymmeniä vanhasta konfliktista alueen kaikkien aikojen tuhoisimman.

Al Jazeera -uutiskanava kertoo Azerbaidzhanin ottaneen sodassa etulyöntiaseman Israelista ja Turkista hankittujen kauko-ohjattavien dronejen avulla.

Armenia väittää surmanneensa tai haavoittaneensa 5 000 Azerbaidzhanin sotilasta. Omiksi menetyksikseen se kirjaa 500. Azerbaidzhanin mukaan todellinen luku on monta kertaa suurempi.

Osapuolten aluemenetyksiä tai -voittoja on vaikea todentaa. Mediaa ei päästetä eturintamaan, siviilikohteiden pommitus tekee toimittajien työstä erityisen vaarallista. Ainakin kuusi toimittajaa on haavoittunut.

Turkkilaiset dronet tuoneet sotaan mukaan “scifi-efektin”

Azerbaidzhanin hankkimat dronet pystyvät kantamaan ohjuksia. Toiset niistä ovat kauko-ohjattuja “kamikaze-pommeja”.

Bakun julkistamat tietokoneruutujen kuvat kertovat, miten ohjukset iskevät Armenian panssarivaunuihin ja muihin sotilaskohteisiin sekä sotilasryhmiin. Erään asiantuntijan mukaan tämä on tuonut sotaan mukaan “scifi-efektin”.

Azerbaidzhanin presidentti Ilham Alijev on kehuskellut Turkin televisiolle, että heidän saamansa turkkilaiset dronet ovat “kutistaneet” azerien uhrimäärää.

– Nämä dronet osoittavat Turkin vahvuuden. Se antaa myös meille voimaa, hän sanoi Al Jazeeran mukaan.

Asiantuntijoiden mukaan presidentti viittasi Bayraktar TB2 -droneen, joita Azerbaidzhan sai hankituksi kesäkuussa tehdyn puolustussopimuksen jälkeen.

Bayraktar TB2 pystyy nousemaan kahdeksan kilometrin korkeuteen, joten sitä on vaikea havaita. Se pystyy lentämään yhtäjaksoisesti 27 tuntia mukanaan neljä ohjusta.

Tätä ennen Turkki on käyttänyt näitä droneja Syyriassa presidentti Bashar al-Assadin joukkoja ja Libyassa kenraali Khalifa Haftarin joukkoja vastaan.

Venäjä huolestui alueellisen tasapainon heilahtamisesta

Brittiasiantuntija Rob Leen mukaan TB2:t ovat vaikuttaneet dramaattisesti Armenian taistelujoukkoihin ja niiden kykyyn puolustaa ja vahvistaa itseään.

– TB2:t kohdistuivat alunperin ilmapuolustusjärjestelmiin. Näkemämme järjestelmät ovat 1980-luvulta. Mielestäni tutkilla on vaikeuksia havaita näitä pieniä droneja.

Myöhemmin niiden kohteiksi on otettu panssarivaunut, tykistö sekä nyt sotilasjoukot.

Öljyrikas Azerbaidzhan on jo vuosia pystynyt ostamaan Armeniaa enemmän kehittyneitä asejärjestelmiä pääosin Venäjältä, Israelista ja Turkista.

Armenialla on käytössään etupäässä jo parhaat aikansa nähnyttä venäläistä kalustoa.

Leen mukaan Venäjä huomasi vuoden 2016 jälkeen, että heidän pitää alkaa varustaa Jerevania myymällä heille samoja asejärjestelmiä kuin Bakulle alueellisen tasapainon takaamiseksi.

Tällaisia aseita ovat Iskander M -ohjukset, jotka pystymät osumaan 10 metrin kohteeseen jopa 500 kilometrin päästä. Ne pystyvät myös välttämään tehokkaasti ilmapuolustuksia. Tähän mennessä Armenia ei ole vielä näitä ohjuksia käyttänyt.

Menot