Uutiset

Turkulaispojasta tehtiin poliittinen vanki

Robertista, seitsemänvuotiaasta turkulaispojasta tehtiin Venäjän mediassa poliittinen vanki, kun häntä koskenut huostaanottokiista oli maaliskuussa kuumimmillaan.

Robert oli sosiaaliviranomaisten huostassa, kun KGB-taustainen Venäjän lapsivaltuutettu Pavel Astahov saapui lukemaan vahvemman lakia Suomeen. Venäjän median mukaan Robert oli huostassa siksi, että hänen äitinsä on venäläinen, ja ettei häntä voitaisi viedä Venäjälle. Äidin pieni korvatillikka riitti syyksi huostaanottoon.

Miljoonia venäläisiä kosketti pikku-Robertin televisiossa esittämä itkuinen vetoomus, että hän haluaa takaisin kotiin vanhempiensa luokse.

Astahov esiintyi käskynhaltijan elkein. Hän tapasi lapsiasiavaltuutettu Maria Kaisa Aulan ja Turun perusturvajohtajan Riitta Liuksan sekä pääsi aina presidentinlinnaan. Tapasiko hän siellä vaikenevan presidentti Tarja Halosen, on edelleen arvailujen varassa.

Näiden keskustelujen jälkeen Robert ”karkasi” turkulaisesta perhekeskuksesta ja huostaanotto peruttiin. Pojan äidin mukaan Venäjä pakotti sosiaaliviranomaiset tähän.

Venäjän lapsiasiamies käytti ylintä valtaa Suomessa. Se, että näin annettiin tapahtua, oli ainutlaatuista suomettumista Euroopan unionin historiassa.

Mitä Robertille tapahtui? Kun sosiaaliviranomaiset vaikenevat vaitiolovelvollisuuteen vedoten, vastausta on haettava internetin venäläislähteistä.

Poliisin kerrotaan hakeneen Robertin kuulusteluihin kotoaan helmikuun alussa. Tämän jälkeen hänet vietiin Mäntymäen perhekeskukseen. Jossain vaiheessa Robert telottiin sairaalakuntoon. Astahov väittää Venäjän Ääni -verkkojulkaisussa, että Robert olisi lastenkodissa loukannut silmänsä sekä saanut naarmuja ja mustelmia.

Turun hallinto-oikeudessa on ollut vireillä huostaanottoasia, jossa turkulaispojan vastapuolena ovat hänen vanhempansa.

Astahovin minimitavoitteena oli oikeudenkäynnin siirtäminen myöhempään ajankohtaan. Tässä hän myös näyttää onnistuneen. Venäjän Äänen mukaan oikeudenkäynti on peruttu.

Varsinais-Suomen poliisilaitoksella on ollut tutkittavana rikosasia, jossa turkulaispoika on asianomistajana ja rikoksesta epäiltynä on hänen äitinsä.

Astahovin mukaan yksinomaan Turussa asuu 53 venäläistä naista, joilta lapsi on otettu huostaan. Koko Suomessa tällaisia tapauksia olisi 11 000.

Venäjän mediassa on kerrottu yhä useamman venäläisäidin tuovan lapsensa Venäjälle turvaan russofobisesta Suomesta. Äidit ovat kauhuissaan, venäläistulkinnan mukaan he haluavat lastensa pakenevan kansanmurhaa.

Samanlaista armotonta informaatiosotaa Venäjä käy jatkuvasti Viroa vastaan. Turkulaispojan leimaaminen poliittiseksi vangiksi vie kaiken pohjan myös näiltä hyökkäyksiltä.

jorma.virtanen@hameensanomat.fi

Venäjän lapsiasiamies käytti ylintä valtaa Suomessa.

Päivän lehti

2.6.2020