Uutiset

Turpakeikalle ajokoiran luonteella

Kun tavallisella kaduntallaajalla polvet vispaisivat ja hampaat kalisisivat, on Mikko Koskinen yhtä hymyä.

Viime syksynä vireille laitettu MMA Hämpton on nyt virallisesti Suomen vapaaotteluliiton hyväksymä jäsenseura.

Hämeenlinnalaisen vapaaotteluseuran perustajajäsenen hymy leviää entisestään, kun hän kertoo olevansa matkalla turpakeikalla Korsoon.

Vaikka Vantaan kaupunginosan maine ja sana turpakeikka eivät äkkiseltään enteile hyvää, ei kyse ole kuitenkaan mistään katutappelusta Korson yössä. Lokakuussa mäiskittävä tilaisuus on viranomaisten hyväksymä tapahtuma, joka todellakin kantaa nimeä Turpakeikka (TK9).

Yhdeksännen kerran pidettävällä tapahtumalla on kamppailu-urheilun jokamiehenluokan maine eli kuka tahansa voi mennä kehään pieksemään tai pieksettäväksi.

– Näin olen kuullut. Mennään nyt katsomaan, miltä se taso siellä näyttää. Järjestäjä on käsittääkseni kuitenkin pyrkinyt etsimään tasaväkiset otteluparit, ettei kenestäkään ihan teuraslihaa tulisi, Koskinen kertoo.

Kamppailu-urallaan Koskinen on ensimmäistä kertaa tilanteessa, jossa hänen ei tarvitse pudottaa painoaan lainkaan.

Hän ottelee 85 kilon sarjassa, johon hämeenlinnalainen on seitsemän kiloa alipainoinen. Kehässä Koskista odottaa reilusti isompi järkäle, tamperelainen Sotirios Hatzidimitriu.

– Aamupainot ovat siinä 78 kilon kieppeillä. Huhupuheiden mukaan vastustaja olisi päälle 90-kiloinen.

Hatzidimitriu on iso, mutta hämeenlinnalaiselle tuntematon vastustaja. Koskisella puolestaan on kokemusta monesta kamppailulajista.

Painista Koskinen on saavuttanut ainakin nuorten SM-pronssia ja yleisen sarjan vitossijoja. Hän on harrastanut myös lukkopainia ja brasilialaista jujutsua.

Kahdeksan kuukautta vapaaottelua treenannut Koskinen luottaa itseensä. Miksikäs ei, ennakkoluulottomalla ottelijalla on ajokoiran luonne – periksi ei anneta tiukoissakaan paikoissa.

– Kehään mennään tappajan vaistolla. Ketään ei kumarrella, mutta vastustajaa täytyy silti kunnioittaa. Takki auki saattaa tulla helposti nenä kipeäksi.

Sparria, sparria, sparria. Koskisen vahvuuksina on pitkä kokemus kamppailulajeista, mutta hän tunnistaa myös heikot puolensa: kestävyyttä pitäisi saada vielä lisää.

– Lihaksisto syö vielä ison määrän happea. Pitäisi oppia ottelemaan taloudellisimmin, ettei ruutitynnyri räjähdä hetkessä loppuun.

Treenimatsit kuluttavat jo valmiiksi kireässä kunnossa olevaa Koskista, jolle kertyy viikossa 4–6 vapaaotteluharjoitusta sekä pyöräilyä ja punttisalia.

– Massakuurilla kärsii nopeus. Puolessa vuodessa on sitä paitsi mahdotonta saada viittä lisäkiloa lihasta. Treeneissä on vain tankattava paljon hiilareita.

Puoleen vuoteen mahtuu lukematon määrä harjoitusotteluita Kanta-Hämeen järjestyksenvalvojien salilla Kantolassa. – muiden muassa seurakavereiden Sam Izodin ja Mikko Kolehmaisen kanssa, jotka aikovat Korsoon myös.

Välissä Koskinen kamppailee toukokuun lopussa lukkopainin EM-kisoissa Turussa.

– Testaan siellä mattotekniikkaa, joka on tosi tärkeä osa myös vapaaottelussa.

Asiasanat

Päivän lehti

2.4.2020