fbpx
Uutiset

Turun hovioikeus päätti lakkauttaa uusnatsijärjestö Pohjoismaisen vastarintaliikkeen - vastarintaliikkeen avustajan mukaan valitusluvan hakemisesta KKO:hon päätettäneen ensi kuussa

Turun hovioikeus päätti Pirkanmaan käräjäoikeuden tavoin, että uusnatsijärjestö Pohjoismainen vastarintaliike (PVL) ja taustayhdistys Pohjoinen perinne on lakkautettava.

Vastarintaliikkeen toiminta on hovioikeuden mukaan yleisen edun vastaista. Tästä syystä varoitus ei ole hovioikeuden mukaan riittävä.

– Asiassa on joka tapauksessa selvitetty, että PVL hyväksyy yhdistyksen ja sen arvojen puolesta tehdyn väkivallan. Edellä lausutusta on pääteltävissä, että yhdistys tosiasiallisesti hyväksyy sen toimintaan liittyvän väkivallan. Tällainen toiminta ei nauti yhdistymisvapauden suojaa.

Vastarintaliike on julistautunut kansallissosialistiseksi. Oikeudessa se pyrki todistamaan, ettei sen kansallissosialismi ole sama aate kuin natsi-Saksassa. Vastarintaliike myös vetosi siihen, että arvioinnissa on huomioitava yhdistyksen vähäinen jäsenmäärä, “vision epärealistisuus” ja monipuolinen toiminta.

Vastarintaliike vetosi oikeudessa Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen ratkaisuihin, joissa rima perusoikeuksien rajoittamiseen on korkea. Myös Suomessa yhdistyksen lakkauttaminen on erittäin harvinaista. Viimeksi lakkautettiin uusnatsi Pekka Siitoimen yhdistyksiä vuonna 1977.“Kannattaa apartheidin kaltaista järjestelmää”Oikeus toteaa tuomiossaan, että Helsingin asema-aukion hyppypotkujutussa tuomittu Jesse Torniainen on myöntänyt vastarintaliikkeen kannattavan rotuerottelua.

– Jesse Torniainen on hovioikeudessa häntä todistelutarkoituksessa kuultaessa kertonut, ettei PVL kannata apartheidin kaltaista rotuerottelua, mutta PVL haluaa, että Suomessa asuu lähinnä vain suomalaisia.

Oikeuden mukaan käräjäoikeuden tulkitsemin tavoin kirjallisista todisteista voi todeta, että “rotuopilla ja rotujen erillään pitämisellä” on keskeinen merkitys vastarintaliikkeen toiminnassa.

Hovioikeus myös toteaa, että holokaustin kyseenalaistaminen tai vähättely ei ole mielipiteenä hyväksyttävää. Oikeus piti riidattomana seikkana, että vastarintaliike vähättelee holokaustia ja kyseenalaistaa sitä.Vastarintaliikkeen avustaja: Valitusluvan hakeminen harkinnassaPäätös mahdollisesta valituslupahakemuksesta korkeimpaan oikeuteen jää ensi kuun puolelle, arvioi Pohjoismaisen vastarintaliikkeen jutussa puolustuksen avustajana toiminut Tommi Koivistoinen.

Koivistoisen mukaan valitusluvan hakeminen on harkinnassa, mutta ensin täytyy hänen mukaansa neuvotella asiasta päämiesten kanssa.

– Tiettyjä neuvonpitoja täytyy pitää. Ensi kuussa selvinnee, kun seuraavan kuun lopussa on määräaika valituslupahakemuksesta.

Koivistoisen mukaan hän ei ole vielä ehtinyt tutustua itsekään hovioikeuden ratkaisuun tarkemmin.
Asiasanat

Menot