fbpx
Uutiset

Turun hovioikeus lakkauttaa Pohjoismaisen vastarintaliikkeen: "vihapuheen kaltaista erityisesti juutalaisvastaista propagandaa"

Turun hovioikeuden ratkaisun mukaan vastarintaliikkeen toiminta on ollut vastoin hyviä tapoja ja lakeja. Varoitus ei ollut oikeuden mukaan riittävä toimi.
Pohjoismaisen vastarintaliikkeen lakkauttamista koskevaa oikeudenkäyntiä istuttiin Turussa elokuun lopussa.

Turun hovioikeus on määrännyt, että kansallissosialistisen Pohjoismaisen vastarintaliikkeen (PVL) Suomen-osasto lakkautetaan.

Hovioikeus antoi ratkaisunsa perjantaina. Turun hovioikeudessa juttua käsiteltiin elokuun lopussa.


Hovioikeuden mukaan
PVL:n toiminta on ollut lain ja hyvien tapojen vastaista. Varoitus ei oikeuden mukaan olisi ollut yhdistykselle riittävä toimi. Lakkautuksen puolesta puhuivat oikeuden ratkaisun mukaan muun muassa PVL:n juutalaisvastaiset, fasismia ihannoivat sekä seksuaalivähemmistöjä loukkaavat kannanotot.

– PVL:n toiminta on vihapuheen kaltaista erityisesti juutalaisvastaista propagandaa ja holokaustin vähättelemistä, hovioikeus perusteluissa todetaan.

Lakkauttamispäätökseen vaikutti myös liikkeen kannanotot maahanmuutosta. PVL tunnustaa rotuoppia, mutta liikkeen edustajat katsoivat, että kyse on maahanmuuttopolitiikkaan rinnastettavasta kritiikistä. Oikeus oli tästä kuitenkin toista mieltä.

– Hovioikeus hyväksyy käräjäoikeuden perustelut ja päätyy samaan lopputulokseen siitä, ettei kysymys ole sananvapauden piiriin kuuluvasta ulkomaalaispolitiikan arvostelusta, sanotaan ratkaisussa.

Lisäksi PVL:n jäsenten pahoinpitelytuomiot ja liikkeen tapahtumien yhteydessä tapahtuva väkivalta vaikuttivat oikeuden ratkaisuun.

Hovioikeus arvioi, että liike hyväksyy yhdistyksen ja sen puolesta tehdyn väkivallan. Oikeudenkäynnin aikana liikkeen edustajat kiistivät tämän.

 

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen kommentoi ratkaisua tuoreeltaan Poliisihallituksen lähettämässä tiedotteessa. Kolehmaisen mukaan “väkivaltaisten ja avoimen rasististen järjestöjen toiminnalla ei pidä antaa sijaa suomalaisessa yhteiskunnassa.”

 

Hovioikeus määräsi myös vastarintaliikkeeseen liittyvän Pohjoinen perinne ry -yhdistyksen lakkautettavaksi. Pohjoinen perinne lakkautettiin siksi, että sen toiminnan katsottiin linkittyvän vastarintaliikkeeseen.

PVL:n lakkauttamista on vaatinut Poliisihallitus, ja juttua on käsitelty riita- eikä rikosoikeudenkäyntinä. Juttu meni hovioikeuteen PVL:n edustajien valituksen vuoksi sen jälkeen, kun Pirkanmaan käräjäoikeus määräsi PVL:n lakkautettavaksi syksyllä 2017.

Käytännössä hovioikeus piti käräjäoikeuden tuomion lähes kokonaisuudessaan ennallaan.

 

PVL on vuonna 2008 perustettu järjestö, joka on toiminut Suomessa rekisteröimättömänä yhdistyksenä.

Hovioikeuden istuntojen jälkeen PVL:n Suomen-osaston puheenjohtaja Antti Niemi sanoi Lännen Medialle, että mikäli hovioikeus päättää lakkauttaa järjestön toiminnan, päätökselle haetaan valituslupaa Korkeimmasta oikeudesta.

Lännen Media tavoitti perjantaina PVL:n edustajien asianajajan Tommi Koivistoisen, mutta Koivistoinen pitäytyi vielä kommentoimasta oikeuden päätöstä koska ei ollut keskustellut ratkaisusta päämiestensä kanssa.

Turun hovioikeuden ratkaisu ei toistaiseksi ole vielä lainvoimainen.

 

 

Juttua päivitetty kauttaaltaan ja otsikkoa täydennetty 28.9. klo 15.20.
Korjattu aiemmasta versiosta kohta, jossa mainittiin yhdistyksen toimineen järjestäytymättömänä. PVL toimi rekisteröimättömänä yhdistyksenä.
Lisätty Kolehmaisen ja Koivistoisen kommentit 28.9. klo 15.45.

Menot