Uutiset

Turvaa pirstaletyöhön

Anne Vesanen yleisönosastokirjoituksessaan (HäSa 1.10) kysyi ymmärränkö, miksi soviteltu päiväraha pitäisi lopettaa säännöllistä osa-aikatyötä tekeviltä.

En ymmärrä. Jos osa-aikatyöntekijä ei jatkossa pääse sovittelun piiriin, niin monen on pakko lopettaa työ, koska toimeentulo jää alle työmarkkinatuen.

Työttömyysturvalainsäädäntö kuuluu sosiaali- ja terveysministeriön toimialaan. Siellä istuu työryhmä, joka pohtii sovitellun päivärahan kohtaloa. Valmistelussa ei ole käsittääkseni mitään salaista, vaan työryhmä on asetettu aivan normaalin käytännön mukaan.

Työministerinä lupaan tehdä kaikkeni, että osa-aikatyötä voi tehdä jatkossakin sovitellulla päivärahalla.

Osa-aikatyön ongelma on se, että siitä ei saa kuin osatoimeentulon. Se on aina kokoaikatyöttömyyttä parempi vaihtoehto, koska silloin voi pitää ammattitaitoaan yllä ja olla mukana työelämässä. Työssä ollessaan on helpompi etsiä mieluisampaa työtä.

Soviteltua päivärahaa pitää tehdä joustavammaksi. Maksatusviiveet pitää saada pois, koska ne usein estävät satunnaisten työnteon, jos vakinaista ei ole tarjolla. Tällainen järjestely on päätetty jo muutama vuosi sitten, mutta kaikkien kohdalla se ei vielä toimi.

Ihanne olisi, että saataisiin suojaraja, jonka työtön voisi ansaita ilman, että työttömyysturva alenee ja sen jälkeen noudatettaisiin nykyistä sovittelua eli euron tienatessaan puolet koituisi työntekijän hyödyksi ja puolet leikkautuisi päivärahan pienentymisen kautta. Tällä järjestelyllä työnantajatkin saisivat helpommin ammattitaitoista työvoimaa satunnaisiin tarpeisiin.

Tarja Filatov

työministeri (sd.)

Hämeenlinna

Päivän lehti

18.1.2020