Kolumnit Uutiset

Turvallisuuden tunteella on hintansa

Sisäministeriö päättää keväällä useamman kuin joka kymmenennen poliisiaseman sulkemisesta.

Hämmästyttävää kyllä, Hämeenlinnan poliisiasema ei ole listalla. Lakkautus olisi johdonmukainen jatko Miekkalinnasta Lahteen viedyn Hämeen poliisin pääpaikan, ja uudehkoista tiloista lopetetun hätäkeskuksen jälkeen.

Sulkemisilla pyritään samaan kuin Hämeenlinnan tempoilevan kouluverkon suunnittelussa: säästetään seinissä, satsataan henkilöstöön.

Ajatus on hyvä, mutta yhtäläisyyksiä löytyy muitakin. Jatkuva muutos, suuremmat yksiköt ja keskitetyt palvelut etäännyttävät ne tavallisista ihmisistä.

Wanhoina aikoina poliisi loi turvallisuuden tunnetta näkymällä. Sinivuokot saattoi melko usein nähdä jopa autonsa ulkopuolella. Nykypäivänä moisesta ihmeestä lähetetään medialle ennakkotiedote, jotta kansalaiset eivät järkyty liikaa jalan liikkuvan konstaapelin kohdatessaan.

Tempoileva resurssipolitiikka ei ainakaan paranna yleisön luottamusta virkavaltaan. Viime vuosina koulutuksesta on karsittu, kunnes sitä on taas lisätty. Poliiseja valmistui vuosia työttömyyskortistoon, mutta viimeistään viime vuonna alkaneen turvapaikanhakijoiden vyöryn myötä nähtiin suoranaista tekijäpulaa.

Samaan aikaan ”haalaripoliisit” – joita on enemmistö – tekevät tilastojen valossa työtään yhä tehokkaammin. Ruotsissa poliisien määrä on 2000-luvun alusta asti kasvanut. Suomessa kehitys on päinvastainen. Tänä vuonna valmistuu vain noin 60 poliisia. Arvioiden mukaan lähivuosina pariin sataan nouseva valmistuvien poliisien määrä ei paikkaa lähellekään eläköityvien jättämää aukkoa.

Tilastokatsauksissa esitellään, miten tehokkaasti suomalainen poliisi selvittää rikoksia, jotka monella saralla vieläpä ovat laskussa.

Rikkeiden ja rikosten määrä voi vähentyä monesta syystä. Ihmiset saattavat olla entistä lainkuuliaisempia, mutta vaikkapa liikennerikokset voivat ”vähentyä” siksi, että liikkuvan poliisin seuraaja, kunkin laitoksen liikennepoliisisektori tekee muitakin tehtäviä.

Tutkimusten mukaan suomalaisten turvallisuuden tunne on romahtanut. Säästöt määrässä ja poliisin vähenevä näkyvyys saavat yhä useamman luulemaan, että turva löytyy vaikkapa jengiasusteisiin pukeutuneista, oman käden oikeudella toimivista äijäporukoista.

Menot