fbpx
Uutiset

Turvallisuus huolestuttaa sairaalan päivystyksessä – STM: Ei syytä huoleen, vartijoiden lakkoon on varauduttu erittäin hyvin

PAMin mukaan vain hissipäivystys on jätetty vartijoiden työseisauksen ulkopuolelle.
Kanta-Hämeen maakunnallinen yhteispäivystys toimii Kanta-Hämeen keskussairaalassa . Kuva: Markku Tanni / arkisto

Vartijoiden kolmipäiväinen työnseisaus koskettaa myös sairaaloita. Lakko kohdistuu kaikkiin sairaanhoitopiireihin ympäri Suomea.

Turun yliopistollisessa keskussairaalassa on noussut huoli (Tyks) yhteispäivystyksestä, jossa vartiointi hoituu lakon aikana normaalia pienemmällä vartijamitoituksella.

– Meillä hoidetaan sekavia ja psykoottisia sekä erilaisten päihteiden vaikutuksen alaisia potilaita, jotka voivat olla aggressiivisia. Päivityksessä on oltava ympäri vuorokauden riittävä järjestyksenvalvonta, sanoo Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin Ensihoidon ja päivystyksen liikelaitoksen toimitusjohtaja Sirpa Rantanen sairaalan tiedotteessa keskiviikkona.

PAM ilmoitti ennen lakkoa jättävänsä työseisauksen ulkopuolelle tehtävät, joissa lakko vaarantaisi yhteiskunnalle elintärkeitä toimintoja tai aiheuttaisi yleiselle edulle huomattavaa vahinkoa.

Sairaanhoitopiirin johtaja Leena Setälä kritisoi PAMin päätöstä olla myöntämättä poikkeuslupaa Tyksin päivystykselle.

– Eikö terveydenhuollon päivityspalvelu ole yhteiskunnalle elintärkeä toiminto, hän ihmettelee.


Hissipäivystykset hoidetaan lakon aikana

Järjestöpäällikkö Heidi Lehikoinen PAMista kertoo Lännen Medialle, että taustalla on monimutkainen kuvio ja kuusi kuukautta kestäneet työehtosopimusneuvottelut ilman tulosta.

– Nyt kun ensimmäinen koko alaa koskeva lakko alkoi, teimme päätöksen, että poikkeusluparajat ovat mahdollisimman tiukat.

Rajana on, että joku toinen ei pysty sitä työtä käytännössä tekemään. Lakon ulkopuolelle rajatut tehtävät koskevat ainoastaan hissipäivystyksiä.

– Niitä ei kukaan pysty korvaamaan. Eli jos joku jää hissiin ja tulee hälytys. Ne on pakko hoitaa.

Sairaaloissa lakossa ovat yksityisen vartiointiyrityksen vartijat, joille vartiointia on ulkoistettu. Lehikoinen ei osaa sanoa, kuka sairaalassa vartioinnin hoitaa lakon aikana.

– On työnantajan vastuulla huolehtia ja järjestää tällaiset asiat. Me emme voi ottaa siihen kantaa.

 

“Sairaanhoitopiireissä valmistauduttu lakkoon erittäin hyvin”

Valmiusjohtaja Pekka Tulokas sosiaali- ja terveysministeriöstä (STM) toteaa, että työnseisaukseen on valmistauduttu sairaanhoitopiireissä erittäin hyvin. Sairaaloissa ei ole syytä huoleen.

– Turvallisilla mielin voidaan olla. Meillä on asiasta jatkuva päivystys. Meille ei ole tullut tietoa, että ongelmia olisi ollut.

Tulokas kertoo, että ministeriö on aloittanut tilanteen seurannan jo viime viikolla ja ministeriölle toimitetaan siitä myös raportit ensi viikolla.

Mikäli sairaala on ulkoistanut vartiointiaan, tarvittavia varajärjestelyjä on tehty lakon varalle. Joissakin sairaanhoitopiireissä vartioinnista huolehtii oma henkilökunta.

– Mitään erityisjärjestelyjä ei ole tarvinnut tehdä, Tulokas sanoo.

Menot