Uutiset

Turvallisuuteen ei pidä turtua

Maanantaina Suomen Pankin Turun konttorin rahakuljetuksen ryöstäneet kolme miestät ovat kadonneet kuin maan nieleminä.

Poliisilla on käsissään visainen tehtävä. Ryöstäjillä on jo muutaman päivän etumatka ja jäljet yleensä heikkenevät, kun niille ei verekseltään päästä.

Suomessa isoja ryöstöjä on viime vuosina tehty verraten harvoin. Ruotsi ja Tanska pitävät kyseenalaisia kärkisijoja Pohjoismaissa. Niissä on tehty useita kymmeniä raharyöstöjä 2000-luvulla ja niistä vain aniharva on selvitetty. Norjassa ryöstöjä on tehty samaan tahtiin kuin Suomessakin, vain muutamia.

Vaikka raha liikkuu entistä enemmän sähköisessä muodossa, käteinen ei ole tyystin menettänyt merkitystään vaihdannan välineenä. Turvajärjestelmät ovat hyvin kehittyneitä, rahakuriirien ja vartijoiden koulutukseen on panostettu.

Silti Turun kaltainen röyhkeä ryöstö pääsi tapahtumaan. Ammattilaisilta vietiin huomattava määrä rahaa turvakameroiden valvovovien linssien edessä.

Ryöstäjien otteista voi päätellä ammattirikollisten olleen asialla. He olivat huolellisesti perehtyneet rahakuljetuksen reitteihin, aikatauluihin ja käytäntöihin. He löysivät myös heikon kohdan turvaketjussa ja iskivät siihen. Jos asialla olisivat olleet amatöörit, he olisivat joutuneet kiinni nopeasti.

Suomi ei ole enää aikoihin ollut turvallinen lintukoto, vaan kansainvälinen ja kovaotteinen ammattirikollisuus on läsnä meilläkin. Koska suuria ryöstöjä ei ole aikoihin sattunut, turvajärjestelyistä on tullut rutiineja. Erheellinen ja väärä turvallisuuden tunne vähentää valppautta.

Asiantuntijoiden mukaan Suomessa kuljetetaan rahaa tarpeettomasti. Kauppojen ja pankkien kassat viedään yöksi säilöön ja jaetaan aamulla niihin takaisin. Näin siksi, että keskitettyä säilöä pidetään turvallisena, mutta myös siksi, että pankit välttyvät maksamasta yön yli -korkoa keskuspankille, kun raha on sen holveissa.

Viimeistään Turun raharyöstön jälkeen on syytä tarkastella totuttuja käytäntöjä kriittisesti. Turvatoimet on mitoitettava uudestaan, niistä ei missään oloissa saa tulla toistuvia rutiineita. Tarpeetonta rahankuljetusta paikasta toiseen on syytä vähentää, sillä sellainen houkuttaa rikollisia iskemään.

Suomen sisäinen turvallisuus on moniin muihin maihin verrattuna varsin hyvä. Meillä ei tarvitse jatkuvasti pelätä tulevansa ryöstetyksi tai pahoinpidellyksi. Pahamaineisia ammattirikollisten liigoja ei juuri ole tai sellaisten jäsenet ovat vankiloissa.

Mutta sinisilmäisyyteen ei ole missään nimessä varaa. Maailma ympärillämme muuttuu kaiken aikaa eikä aina parempaan suuntaan. Kansainvälinen rikollisuus ei kunnioita maiden, ei edes maanosien rajoja. Eivätkä rikolliset läheskään aina ole ulkomaalaistaustaisia, heitä on koti-Suomessakin aivan liikaa.

Keskusrikospoliisin pitää voimiaan säästämättä yrittää selvittää Turun ryöstö. Jos sen tekijät saadaan kiinni, se on mitä parhainta vastaavien rikosten ennaltaehkäisyä.

Päivän lehti

20.1.2020