Uutiset

Turvapaikanhakija Amer Mohammed sai oman huoneen

Joskus sinnikkyys palkitaan. Vanhan tavaran myymälää pitävät Sirpa ja Petri Virtanen majoittivat irakilaisen Amer Mohammedin.

Viime syksyn turvapaikanhakija-aallon aikaan Suomeen saapunut Mohammed on yhä virallisesti kirjoilla Rengon vastaanottokeskuksessa, mutta on asunut jo pari kuukautta Virtasilla kantakaupungissa.

Virtaset pitivät aiemmin Hämeentien kirppistä. Sirpa Virtanen kertoo hyvää englantia puhuvan turvapaikanhakijan erottuneen asiakaskunnasta.

– Meillä kävi paljon irakilaisia, mutta hänen kohteliaisuutensa ja ystävällisyytensä kiinnitti huomion.

Virtanen kertoo Mohammedin kyselleen sinnikkäästi, tarvitsevatko kirppiksenpitäjät apua.

– Eihän se tietenkään sopinut! Ei Suomessa voi ottaa ilmaista työtä niin vain vastaan. Sitten kun kirppikselle tuli muutto, hän ilmestyi paikalle ja totesi, että nyt on ainakin tekemistä. Emme voineet kieltääkään, Virtanen naurahtaa.

Juttelu vakioasiakkaan kanssa johti siihen, että Virtaset ja Mohammed tutustuivat paremmin.

Kun uutisissa kerrottiin uusista vastaanottokeskusten sulkemisista, Virtaset päättivät tarjota Mohammedille majapaikkaa. Vuoden mittaan Mohammed on majoittunut puolessa tusinassa eri vastaanottokeskuksessa.

– Hän olisi ehkä jälleen joutunut muuttamaan. Meillä oli kotona tilaa.

Mohammed ei olisi ensin halunnut ottaa majoitusta vastaan. Virtaset onnistuivat kuitenkin puhumaan vieraansa ympäri.

– Meille kyse ei ole kiitollisuudenvelkaan jäämisestä tai mistään muusta kuin siitä, että halusimme auttaa kaveria. Hän on tehnyt tänne hirveän matkan, perhe on kadoksissa ja kaikki omaisuus mahtui selkäreppuun.

– Tietysti hänen hyvä kielitaitonsa auttoi. Me käymme kotona vain nukkumassa, joten Mohammedin pitää tulla toimeen itse, Sirpa Virtanen sanoo.

Virtasten uusperheessä on neljä lasta, joista yksi asuu yhä säännöllisesti samassa taloudessa.

Oman ajatusmaailmansa Sirpa Virtanen kertoo muuttuneen vuodessa ”täysin”.

– En ollut aiemminkaan mikään rasisti, mutta kun pääministeri Juha Sipilä kehotti vuosi sitten ihmisiä majoittamaan turvapaikanhakijoita kotiinsa, niin kyllä minä sille nauroin.

Amer Mohammed odottaa yhä päätöstä valitukseen, jonka hän teki saamastaan kielteisestä turvapaikkapäätöksestä. Hän kertoo toimittaneensa maahanmuuttovirastolle lisää todisteita siitä, ettei voi palata turvallisesti Irakiin.

– Lähdin, koska minun oli pakko.

Aikaansa Suomessa Mohammed viettää kaupungilla liikkuen ja muun muassa työtä etsien. Hän on opiskellut lääkäriksi Ukrainassa.

– Työn saaminen tuntuu mahdottomalta. Toivoisin, että täällä ihmisiä käsitellään yksilöllisesti. Olen nähnyt kaupungilla ulkomaalaisten käytöstä, joka on saanut minut vihaiseksi. En voi edes kuvitella, mitä suomalaiset ajattelevat sellaisesta käytöksestä.

Virtaset ovat yrittäneet auttaa Mohammedia työnhaussa.

– Itse emme pysty palkkaamaan työvoimaa. Olemme yrittäneet löytää hänelle oikeita töitä tuttavien kautta, jotta hän voisi hakea työperäistä oleskelulupaa, Sirpa Virtanen kertoo.

– Uskon, että kaikki tapahtuu jostain syystä, ja jonain päivänä kaikki on hyvin, Mohammed toteaa. HÄSA

 

Hämeen Sanomat on seurannut Amer Mohammedin turvapaikanhakuprosessia syyskuusta 2015 lähtien.
 

Päivän lehti

5.12.2020

Fingerpori

comic