Uutiset

Turvaseksin tuntijat pelastavat kumin puutteesta

Itäkeskuksen parkkipaikkalle on pysäköity siivekkään kondomin kuvalla koristeltu pakettiauto. Helena Thomé nousee autosta ja lähestyy nuorta miestä kaupaten kondomeja. Mies jatkaa kuitenkin matkaansa vailla varmuusvälineitä.

– Ei se kuulemma harrasta.

– Jaa kondomeja vai seksiä? Thomén työpari Sirpa Neittamo pohtii.

Thomé ja Neittamo ovat SPR: n hiv/aids-tukihenkilöitä. Pakettiauto on Magic Express -palveluauto, joka on hankittu Suomen RFSU:n tempausta varten.

Magic Expressista voi puhelimitse tilata kondomeja, jotka auto sitten tuo sovittuun paikkaan.

Varsinaisia puhelintilauksia palveluautoon tulee melko vähän. Osa soittajista kaipaa tietoa seksistä ja kondomeista yleisemmin, jotkut taas soittavat vain hämmästelläkseen, onko tällainen palvelu todella oikeasti olemassa.

Keskustelu tärkeintä

Puhelin soi, ja Neittamo vastaa. Soittajana on nuori tyttö, joka kuitenkin asuu varsinaisen palvelualueen ulkopuolella. Niin kauas kondomitaksilla ei ole lupa lähteä. Soittajaa kiinnostaa, minkä ikäisenä seksi pitäisi aloittaa.

– Ei voi sanoa mitään ikää, sitten kun tuntee olevansa siihen valmis, Neittamo vastaa.

Neittamo tuntee kolmikymppisiä, jotka eivät ole koskaan harrastaneet seksiä, ja toisaalta 13-vuotiaita, jotka ovat jo varhaisella iällä joutuneet tekemiseen seksin varjopuolten kuten sukupuolitautien tai aborttien kanssa.

Seuraava soittaja ei ole niinkään asialinjalla.

– Tuleeko panokaverit kanssa, kysytään soittajan taustalta.

– Ei, sellaiset palvelut on kyllä ihan erikseen.

Asiattomat yhteydenotot eivät kuitenkaan ole palvelunumerossa kovin yleisiä. Ehdottelijat varmasti jäisivätkin kakkosiksi sanailussa kondomitaksin naisten kanssa.

Bongataan asiakkaita

Kun tilauksia ei ole, auto ei seiso tyhjän panttina. Kondomitaksi kiertelee pääkaupunkiseudulla ihmisten keskuudessa ja bongaa potentiaalisia asiakkaita.

Thomé ja Neittamo ovat tien päällä ennen kaikkea keskustellakseen ja jakaakseen tietoa. Ketään ei kuitenkaan valisteta sormi pystyssä, vaan useimpien kanssa jutustellaan humoristiseen sävyyn.

Naiset virittävät autonsa luo pitkävartisen lipun, jonka kuvassa on auton kyljestäkin tuttu lentävän kondomin kuva. Neittamo harmittelee, että tuli laittaneeksi mustan työpaidan kanssa punaiset housut.

– Pitäisi olla mustat housut, meidän pitäisi itsekin näyttää kondomeilta!

Häpeily pois

Kondomitaksilla ei ole mitään tyypillistä asiakasta, vaan kaikenlaiset ihmiset saattavat poiketa ostoksille.

Parkkipaikalla työsarkaa väijyessään Neittamo ja Thomé iskevät silmänsä kuitenkin usein nuoriin. Toisinaan vanhemmat ihmiset ostavat kondomeja varastoon perheen nuorisoa varten.

Seksi ja kondomit ovat Neittamolle ja Thomélle arkisanastoa, mutta jotkut asiakkaat hieman punastelevat.

– Kun olin nuori, kaljan ja viinan ostaminen oli salailtavaa ja hävettävää. Enää ei ole niin. Samanlainen vapautuminen saisi tapahtua kondomienkin kohdalla, Thomé sanoo.

Viisi kumia kolmella eurolla

SPR:n vapaaehtoisina naiset ovat tottuneet jakamaan kondomeja ilmaiseksi, ja rahan ottaminen tuntuu hieman vieraalta. Kyse on kuitenkin paitsi valistuksesta, myös RFSU:n mainoskampanjasta ja RFSU määrää pelin säännöt. Tuottavaa toiminta ei firmallekaan ole, vaan kyse on tempauksesta.

Kotiinkuljetettu viiden kondomin pakkaus maksaa asiakkaalle kolme euroa. Kaksikymmentä kumia irtoaa kymmenellä eurolla, ja paljousalennuksiin oikeuttavaa kanta-asiakaskorttiakin löytyy.

Keskeinen syy olla käyttämättä kondomia voi nuorille olla usein varmuusvälineiden hinta.

– Tuntuu, että rahat laitetaan mieluummin vaikka hampurilaisiin, Thomé arvioi.

– No ei kai sitä jaksa naida, jos ei syö! Neittamo vastaa.

Mainos