fbpx
Uutiset

Turvavälillä on väliä – Hallitus löysäsi useita kiristyksiä, mutta koronakriisi ei ole ohi

Poliitikkojen pitäisi elää niin kuin opettavat. Kuva täpötäydestä eduskunnan kuppilasta oli huonoa mainosta, muistuttaa Lännen Median politiikan toimittaja Anita Simola.

Viikolla jytisi muukin kuin ukkonen. Hallitus teki ison päätöksen luopuessaan valmiuslain käytöstä. Suomi palasi sopivasti juhannukseksi normaalioloihin.

Ja melko normaalilta meno näyttää. Kansa matkustaa, sukuloi, vuokraa mökkejä, veneilee ja säntäilee ruokakaupoissa.

Säätieteilijät lupailevat komeita kelejä. Aurinko porottaa, ja uimavedet lämpiävät entisestään. Kolme kuukauden karanteenin jälkeen kansan odotetaan pelmahtavan juhannuslaitumille kuin iloinen lehmälauma.

 

Poikkeusoloista luopuminen ei kuitenkaan ole yhtä kuin koronan nujertaminen. Hallitus ja asiantuntijat jaksavat tästä muistuttaa ja hyvä niin.

Vaikka hallitus ilmoitti useista rajoitusten purkamisista, eivät omaehtoiset suojautumiskeinot ole hävinneet minnekään.

Jo lähes mantraksi on muodostunut lause, jossa hoetaan huolellisuutta ja varovaisuutta arkielämässä. Pese käsiä, älä mene lähelle ja jää kotiin, jos on oireita.

 

Kun keskikesän juhla saapuu, unohtuvatko juhlan huumassa nämä opit? Toivottavasti muistamme suosituksen, jonka mukaan ulkona istuessa, kävellessä, juostessa tai pyöräillessä on pidettävä 1-2 metrin turvaväliä toiseen.

Joidenkin eurooppalaisten tutkijaryhmien mukaan parin metrin turvaväli ei riitä vaikkapa kävelylenkillä, vaan välin pitäisi olla 4-5 metriä varsinkin silloin, kun ihmiset kulkevat jonossa.

Noudata nyt tätä ohjetta ruuhkaisessa marketissa, täpötäydessä junavaunussa tai linja-autossa. Entäpä järvien rannoille kokoontuvat nuoret? Saa olla tänä juhannuksena aika iso huopa piknikillä, jos noudattaa turvavälejä.

 

Kaupassa kävijät ovat opetelleet seisomaan jonoissa. Apuna ovat olleet lattiaan liimatut tarrat, jotka vievät sopivin välein kassoille. Oma kokemukseni on, että kauppojen jonotusohjeita noudatetaan.

Mutta auta armias, kun päästään pakkaamaan ruokatarpeita. Silloin unohtuvat turvavälit. Kaveri on kylki kyljessä pakkaamassa omia ostoksiaan ja säntäämässä tiehensä.

Tosin tässäkin on kauppakohtaisia eroja. Joissakin marketeissa pidetään kovaa kuria. Seuraavaa asiakasta ei oteta, ennen kuin edellinen on poistunut takaviistoon vasempaan.

 

Oma lukunsa ovat poliitikot. Viime viikolla eduskunnan uudeksi puhemieheksi valittiin Anu Vehviläinen (kesk.). Kansanedustajat jonottivat äänestämään valtiosalin puolelta. Aivan kirjaimellisesti turvavälejä ei noudatettu, sillä yhteispotretteja jaettiin iloisesti sosiaalisessa mediassa.

Todellinen paukku oli kansanedustaja Pia Kauman (kok.) ottama kuva eduskunnan kuppilasta. Twitterissä esitelty otos näyttää täpötäyden salin. Edustajat olivat kuin sillit suolassa. Mitä ihmettä, monet kyselivät.

Eduskunnan mukaan säännöksiä ei rikottu, sillä Arkadianmäen kahvilan ja lounasravintolan asiakaskunta on rajattua, joten ravintola-alan yleiset rajoitukset eivät koskeneet näitä kuppiloita.

Aiemmin keväällä sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas.) kertoili somessa, miten mökillä oli valmistunut hyönteishotelli. Kommentoijat kyselivät, miten ministeri lähti mökille, vaikka oma ministeriö suositteli, ettei sinne nyt mennä.

Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehnin esiintyminen keväällä sai niin ikään aikaan ihmetystä. Taustalla näkyi kodikas vapaa-ajan asunto, jonka sijainniksi paljastui Mikkeli.

Rehn selvisi kuivin jaloin, kun selvisi, että pääjohtaja oli siirtynyt etätöihin jo ennen päätöstä Uudenmaan sulkemisesta.

Hyvää kuvaa eivät tapaukset kuitenkaan antaneet. Kaikkien olisi syytä muistaa vanha lausahdus siitä, että elä ja tee niin kuin opetat.

anita.simola@lannenmedia.fi

 

Menot