Uutiset

Tusinan jälkeen Kiviniemi

Keskustalle on käynyt nolosti. Paavo Väyrynen pullistelee toistaiseksi ainoana puolueen presidenttiehdokaskandidaattina. Kisasta kieltäytyneitä on tusina. Viimeksi moninkertainen ministeri, kansanedustaja Mauri Pekkarinen kieltäytyi kunniasta jo toisen kerran.

Vähänkin varteenotettavat nimet alkavat armotta loppua. Paljon kertoo sekin, että työ- ja elinkeinoministeriön energiaosaston päällikköä ja MTK:n entistä johtajaa Esa Härmälää houkutellaan Väyrysen vastaehdokkaaksi.

Härmälä on asiaosaaja, mutta ei mikään joukkojen hurmaaja tai presidentillinen hahmo. Täydellinen hätävara, joka tuskin syöttiin tarttuu, koska hänellä ei ole mitään mahdollisuuksia menestyä.

Ehdokasepisodi heikentää jo nyt puolueen imagoa. Vahinkoa ei voi enää kokonaan korjata, vaan korkeintaan paikata.

Parhaimman paikon tekisi puheenjohtaja Mari Kiviniemi ilmoittautumalla kisaan, vaikka hän joutuu lähtemään reippaalta takamatkalta esimerkiksi Paavo Lipposeen (sd.) ja Sauli Niinistöön (kok.) verrattuna.

Molemmilta edellä mainituilta löytyy aitoa halua lähteä kisaan, ja heillä on kaikki syy uskoa tulevansa myös valituksi.

Kiviniemen kohdalla kaikki on toisin. Jos hän kisaan lähtee, tulkitaan lähtö ilman muuta pakkoratkaisuksi vastoin omaa tahtoa. Se on koettu aikaisemminkin, että vain sellainen ehdokas voi menestyä, jolla on palava halu presidentiksi ja jolla on henkilökohtaista nostetta.

Ehdokaspula kertoo paljon keskustan tämänhetkisestä alennustilasta. Siihen pitäisi saada nopeasti muutos. Presidentinvaali olisi siihen oiva mahdollisuus senkin takia, että se on nimenomaan henkilövaali. Presidenttiehdokkaan kannatus voi nousta paljon puolueen kannatusta korkeammaksi.

Tästä on hyvänä osoituksena Rkp:n Elisabeth Rehn. Hän taisteli tasapäisesti valtakunnan ykkösvirasta ja hävisi vasta kalkkiviivoilla Martti Ahtisaarelle.

Keskustan ongelmana on juuri tuo sopivan ehdokkaan puute. Sellaisia kyllä olisi monia talouskomisaari Olli Rehnistä lähtien. Valitettavasti potentiaalisimmat nimet ovat yksi toisensa jälkeen kieltäytyneet.

Mari Kiviniemen olisi tässä tilanteessa uhrauduttava, koska Väyrystä ei puolue todellisuudessa halua ehdokkaaksi.

Lähes kaikki puolueen vaikuttajat sanovat, että vaali-innostuksen nostamiseksi tarvitaan oma esivaali.

Todellisuudessa kyse on Väyrysen ehdokastien torppaamisesta. Kuten mies itsekin totesi, hän ei ole saanut puolueen johtotasolta minkäänlaista kannustusta. Pikemminkin vastustusta.

Suorimmin asian ilmaisi varapuheenjohtaja Timo Kaunisto, joka piti Väyrysen ehdokkuutta häpeällisenä keskustalle. Väyrysen kannattajat uskovat siihen, että EU-kriittinen Paavo haalii ääniä perussuomalaisilta, tai ainakin hän haalisi takaisin keskustaloikkareita. Minkä Väyrynen persuista ehkä saalistaa, lähtee omista riveistä pois korkojen kera.

Päivän lehti

4.12.2020

Fingerpori

comic