Uutiset

Tuskassa ennakkoluuloista tehdään vitsi

Perjantai-iltapäivänä Hämeenlinnan rautatieasemalta junaan nousee samanlainen joukko kuin muinakin perjantaina. Muutamasta matkustajasta vaan pystyy pomminvarmasti sanomaan, minne he ovat menossa.

Pomminvarmuus saa melkoisen iskun, kun nahkatakkinen pitkätukkapoika jää pois jo Tikkurilassa. Huolellisesti silmänsä meikannut nuorimies vaaleanpunaisine hiusraitoineen sen sijaan jatkaa oletettuun määränpäähän, Tuska-festivaaleille Helsingin Kaisaniemeen.

Tuska on kolmipäiväinen metallimusiikin festivaali, jossa esiintyy tunnettuja ja tuntemattomampia raskaan rockin esittäjiä Suomesta ja ulkomailta.

Yleisömassa on ilmeeltään mustanpuhuvaa. Pvc-, nahka- ja samettiasujen valmistuksessa ja hankinnassa on selvästi nähty vaivaa. Tapahtuman ilmeinen hitti on ollut panna kaverille kaulapanta kaulaan ja pantaan kettinki, josta kaveria voi taluttaa.

Suuri osa yleisöstä voisi kuitenkin olla minkä hyvänsä festivaalin kävijäkuntaa viikinkisarvineen ja muine vermeineen. Ilmeisesti joka festarille mahtuu aina myös joku, josta on ollut tosi hyvä idea pukeutua penikseksi.

Hilpeä meno

Melodista heviä soittava kemiläinen Sonata Arctica sai juhlayleisön vauhtiin perjantaina iltapäivällä. Yhtyeen soitosta on synkkyys kaukana ja muusikot eläytyvät soittoon koko kropallaan. Innostuvatpa kemiläiset kajauttamaan oman, varsin rivakkatahtisen versionsa Scorpionsin puhkisoitetusta Still loving you -hitistäkin.

Päälavan lisäksi alueella on kaksi pienempää lavaa, jotka on sijoitettu telttoihin. Helsinkiläinen Ensiferum lainailee metallissaan kansanmusiikkivaikutteita. Kovin kerkeästi suomalaiskansallisia tansseja ei kuitenkaan viitsi käydä tanssahtelemaan, sillä teltta on esiintymispaikkana kehnonlainen. Pimeään ja ahtaaseen telttaan sisään meneminen ei houkuta, sillä volyymit ovat reippaat ja tungoksessa voi helposti saada parisataakiloisen hevijäärän niittirannekkeesta poskeensa.

Teltan ulkopuolelle taas artistista ei näy yhtään mitään.

Kliseet kiertoon

Ensiferumin kanssa samanaikaisesti toisessa teltassa esiintyi provosoivista sanoituksistaan ja kommenteistaan tunnettu Impaled Nazarene. Kaikenlainen provosoiminen ja metallimusiikkiin liitettyjen ennakkoluulojen ivallinen kierrättäminen on festivaalilla vahvasti esillä.

Tapahtumassa näkee huumori-T-paitoja, jotka poikkeuksellisesti ihan oikeasti hymyilyttävät. Tuskan virallisessa T-paidassa on iänikuisille saatananpalvontaepäilijöille takaisin kettuileva “saatanaako tuijotat” -teksti.

Kotiteollisuus-yhtyeen Jouni Hynynen etsii yleisön joukosta tuttuja naamoja ja irvailee kuulijoille metallimaailman kliseitä hyödyntäen.

– En mie tunne tätä pingviinikansaa. Tänne tulette vähän heviä kuuntelemaan ja verta juomaan, Hynynen leukailee kappaleiden välissä.

Perjantai-illan päättää ruotsalainen In Flames melodisella death metallillaan. Energinen ja tiukka esitys saa yleisöltä kehuja.

Lauantain esiintyjäkaartiin kuuluu muun muassa amerikkalainen Fear Factory ja suomalainen Nightwish. Mahtibändit saavat rinnalleen hämäläisväriä, kun historian syövereistä vaikutteita ammentava hämeenlinnalainen Turisas esiintyy.

Tapahtuman suurin legenda nousee lavalle sunnuntaina. Hän on amerikkalainen Ronnie James Dio.