Uutiset

Tutkija susien metsästyskiintiöstä: ”Aika yllättävää”

Maa- ja metsätalousministeriö haluaa, että susien kannanhoidollinen metsästys sallitaan kahden vuoden kokeiluajaksi. Nykylainsäädännöllä susia saa metsästää vain poikkeusluvalla.

Maa- ja metsätalousministeri Petteri Orpo (kok) sanoi jo marraskuussa Lännen Medialle, ettei susia ole tarkoitus ryhtyä vainomaan, vaan susikannasta aiotaan aidosti huolehtia.

Ministeriön esityksen mukaan vuosittainen saalismäärä olisi enintään 29 sutta. Tutkija Samuli Heikkinen riista- ja kalatalouden tutkimuslaitokselta ihmettelee, että vuosittaiselle saalismäärälle on annettu jo etukäteen tietty luku.

– Aika yllättävää. Jos tulevana vuonna metsästetään 29 sutta, se varmasti perustuu johonkin laskelmiin. Mutta entä sitä seuraavana vuonna? Mihin silloin tuo 29 sutta perustuu, Heikkinen kysyy ja viittaa susikannan isoihin heilahduksiin viime vuosina.

– Mielestäni olisi syytä katsoa joka vuosi erikseen, missä mennään ja sitten päättää rajoista.

Susikannan hoitamista koskevat tavoitteet aiotaan asettaa erikseen jokaiselle susireviirille. Heikkinen pitää linjausta hyvänä.

– Oletan, että jokaisen reviirin tilanne katsotaan erikseen ennen kuin lupia myönnetään, Heikkinen sanoo ja kertoo, että tällä hetkellä suurimmat susialueet ovat Kainuun ympäristössä.

Uudet kannanhoidolliset susien metsästysluvat myönnetään Suomen riistakeskuksesta, ja luvat aiotaan kohdistaa nuoriin susiin. Heikkisen mukaan nuorien pentujen kaataminen ei vaikuta liikaa lauman tilanteeseen.

Susikannan on arvioitu vahvistuneen Suomessa merkittävästi. Tällä hetkellä susia arvioidaan olevan maassa noin parisataa yksilöä.

Heikkisen mukaan elinvoimainen susikanta saadaan pysymään Suomessa vain, jos susikanta pysyy noin parissasadassa ja itäraja on auki, jotta sieltä pääsee tulemaan susille uutta geenipohjaa.

Onko siis kannanhoidolle tällä hetkellä edes tarvetta, jos susikanta on nyt elinvoimaisuuden alarajalla?

– Tässä kiikutaan aika lähellä sitä tilannetta. Nämä ovat asioita, jotka täytyy ottaa huomioon, kun lupia myönnetään.

Ministeriön sudenhoitosuunnitelma on tänään lähtenyt lausuntokierrokselle, kertoo STT. Muutokset voisivat tulla lainvoimaisiksi aikaisintaan ensi vuoden alkupuolella.

Asiasanat