fbpx
Uutiset

Tutkija: Tarvitsemme muslimiyhteisön apua

Isisin kukistamisessa tarvitaan paljon muutakin kuin pelkkiä ilmaiskuja, arvioi terrorismin tutkija Atte Kaleva.

– Syyrian-Irakin alueella ei enää oikein ole kohteita, joita tuhota. Koko Isisin hallitseman alueen massapommittaminen taas ei tule kysymykseen, sillä siinä kuolisi hirvittävästi siviilejä, Kaleva kertoo.

Kaleva painottaa, että myös sotilaalliset keinot ovat tärkeä osa terrorismin vastaisen taistelun työkalupakkia, mutta jihadistista ideologiaa vastaan tulee taistella myös muin keinoin.

– Muslimiyhteisöjen johtajat sekä yhteisöt tulee ottaa mukaan siihen, että tunnistamme jihadistisesti ajattelevat yksilöt. Nämä henkilöt levittävät propagandaa, ja saattavat jopa rekrytoida taistelijoita Isisin tai Al-Qaidan riveihin.

Tässä työssä muslimiyhteisöjen tulee voida puhua jihadismista ilman, että koko yhteisö leimautuisi sen vuoksi.

Lisäksi tulee muistaa, että ideologian olemassaolo sinänsä ei riipu siitä, onko Lähi-Idässä jihadistivaltio vai ei. Osa jihadisteista on käynyt alueella taistelemassa ja palannut jo Eurooppaan. Lisäksi osa radikalisoituu poistumatta Euroopasta.

– Globaalissa jihadissa vierastaistelijailmiö on ollut aika voimakas jo lähtien Afganistanin ensimmäisestä jihadista 1980-luvun puolivälissä. Taistelijat kiertävät maasta ja konfliktista toiseen.

Kalevan mukaan jihadistinen ajattelu on tullut Suomeenkin jäädäkseen, ja se lisääntyy tulevaisuudessa jonkin verran jo matemaattisestikin, turvapaikanhakijoiden sekä maahanmuuttajien määrän kasvaessa.

– Pitää kuitenkin muistaa, että kyseessä on hyvin pieni osa muslimiväestöstä. Koko joukkoa ei pidä leimata, ja se on jopa aika vaarallista, Kaleva varoittaa.

Tämä siksi, että mikäli suomalainen muslimiväestö kokee itsensä uhatuksi, radikalisoituminen on todennäköisempää.

– Iskut ja ideologia tulee tuomita, mutta kaikkien tulisi pidättäytyä turhanpäiväisestä vihapuheesta.

Asiasanat

Menot