Uutiset

Tutkija: Terroriuhka kasvaa, jos Suomi vastaa myöntävästi Yhdysvalloille

Maanpuolustuskorkeakoulun tutkija, kapteeni Antti Paronen arvioi, että terroriuhka kasvaa Suomessa, jos Yhdysvaltain pyyntöön vastataan myöntävästi.

Yhdysvallat on pyytänyt, että Suomi liittyisi Isisin vastaiseen koalitioon. Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps) sanoi keskiviikkona, että Suomi ottaa asiaan kantaa perjantaina.

Paronen sanoo, että Isis tiedostaa kaikki maat, jotka osallistuvat sen vastaiseen toimintaan.

– Sitä mukaa, kun Suomi lähtee kansainvälisiin projekteihin, terroriuhka kasvaa. Suomi on ollut verraten pitkään huomiotta. Tämän vuoden aikana on pariin otteisiin tullut ilmi, että Isis tiedostaa meidän olemassaolomme.

Esimerkiksi marraskuussa Isis julkaisi propagandavideon, jossa se listasi vihollismaita. Suomi oli mukana noin 60 maan listalla.

– Ilman muuta Suomen osallistumisella on vaikutuksensa. Mutta kuinka suuri se vaikutus on, riippuu siitä, miten keskeisen roolin Suomi ottaa Isisin vastaisessa toiminnassa.

Suomen rooli on jäämässä pieneksi. Eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva (kok) sanoi tiistaina, että Suomi voisi mahdollisesti osallistua kriisinhallintaoperaatioon.

Paronen arvioi, ettei Isis ole erityisen kiinnostunut iskemään pieneen ja kaukaiseen Suomeen. Hänen mukaansa vierastaistelijailmiö saattaa kuitenkin Suomen kasvavan osallistumisen vuoksi kiihtyä.

Vierastaistelijoilla Paronen tarkoittaa henkilöitä, jotka lähtevät esimerkiksi Suomesta taistelemaan ääri-islamistien riveihin ja palaavat myöhemmin lähtömaahansa.

Parosen mukaan terrorismin uhka saattaa kasvaa, kun vierastaistelijat palaavat niihin maihin, jotka ovat osallistuneet Isisin vastaiseen toimintaan.

– Jos Suomi kerää huomiota radikalisoituvien ihmisten parissa, jotka päättää lähteä jonnekin taistelemaan, ilman muuta tietoisuus vastaanottajapäässä lisääntyy.

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Teemu Sinkkonen puolestaan arvioi, ettei Yhdysvaltain pyyntö ja siihen myönteinen vastaus välttämättä lisää terroriuhkaa Suomessa, sillä Suomi on jo mukana Isisin vastaisessa toiminnassa. Aikaisemmin myös Ranska on pyytänyt apua, johon Suomi on jo vastannut myöntävästi.

– Toki, jos Suomi muuttaa lainsäädäntöään ja osallistuu aktiivisesti Isisin vastaisiin sotatoimiin, uhka-arviota tulee arvioida uudelleen.

Sinkkonen sanoo, ettei Isisillä ole edes resursseja ja intressiä iskeä maihin, joista se ei saa iskuilleen kovin suurta huomiota.

– Isis on jo nostanut Suomen viholliskuvaansa, mutta näistä maista Suomi on häntäpäässä järjestön intressien suhteen, koska Suomen rooli koalitiossa on hyvin pieni.

Sinkkosen mukaan terrori-iskun mahdollisuus on kuitenkin olemassa Suomessakin, mutta uhkana ovat yksittäisten ihmisten teot, eivät terroristijärjestön organisoimat iskut.

Suojelupoliisi ei suostunut kommentoimaan aihetta.