Uutiset

Tutkija tutkii ja Jeppe juo

Säännölllisin väliajoin media tuo esiin tutkimustuloksia, joissa kerrotaan alkoholin kohtuullisen käytön hyödyistä. Näin Hämeen Sanomatkin 12.9.2005. Suora lainaus jutusta: ”Alkoholia jonkun verran käyttävillä on täysraittiita pienempi sepelvaltimotaudin, aivoverenkierron häiriöiden ja aikuisiän diabeteksen riski”. Mutta tästäkin siis tutkijat ovat erimielisiä.

Onkohan kukaan tutkinut sitä, minkälainen mahdollisuus näillä kohtuukäyttäjillä on sairastua alkoholin liikakäyttöön eli alkoholismiin ja sen mukanaan tuomiin sairauksiin?

Alkoholin aiheuttamat haitat verrattuna sen käyttämisestä mahdollisesti saatavaan hyötyyn ovat niin suuret, että on koko asian tutkiminen on käsittämätöntä. Varmasti näitäkin tutkimuksia tehdään julkisilla varoilla, joita voitaisiin käyttää moneen hyödyllisempään kohteeseen.

Ihmettelen kuka tällaisten osittain mutu-tietoon perustuvien pohdiskelujen ja niiden julkisuuteen saattamisen takana loppujen lopuksi on. Ehkäpä sponsorina toimivat olutpanimot tai muut taloudelliseen voittoon pyrkivät yritykset, joille alkoholikauppa on bisnes. Varmasti nämä tahot tällaisille tutkimuksille myhäilevät.

Jospa ajatellaan ”Jeppeä”, joka on alkanut juomaan ”vain lääkkeeksi”, kuten artikkelissa mainittiin.

Jepelle on ehkä vuosien kohtuukäytön jälkeen käynyt vanhanaikaisesti. Solifer on karannut käsistä ja Jeppe päätynyt ojan kautta ongelmakäyttäjäksi.

Mahdollisesti hän tiedostaa ongelman olemassaolon ja pyrkii siitä eroon. Tällaisten tutkimusten tekeminen ja niiden julkituominen ovat hänelle selvä signaali, että juominenhan on paitsi kivaa, myös terveellistä. Siispä hyvällä omallatunnolla lähikauppaan ja noutamaan Suomen suosituinta lemmikkiä, mäyräkoiraa. Sama jos tupakan polttoa lopettavalle kerrottaisiin nikotiinin olevan terveellistä ja ehkäisevän keuhkosyöpää.

Yksi asia on ainakin varmaa. Alkoholilla on työllistävä vaikutus. Ei lopu työ terveydenhuollon ammattilaisilta, sosiaaliviranomaisilta, poliiseilta, oikeuslaitokselta, vanginvartijoilta sen paremmin kuin hautausurakoitsijoiltakaan.

Typerää. Tiedemiehet joutaisivat käyttämään tämänkin joutavuuden tutkimiseen kuluvat voimavarat vaikka sen selvittämiseen kuinka vesi muutetaan bensaksi.

Tarkkailija

Janakkala

Päivän lehti

4.8.2020