fbpx
Uutiset

Tutkijaryhmä: Kasvosuojukset tulisi ottaa välittömästi laajaan käyttöön koronaviruksen ehkäisemiseksi

Kasvosuojusten laaja käyttö ehkäisisi koronaviruksen seuraavia aaltoja, selviää keskiviikkona julkaistusta brittitutkimuksesta.
Moskovalainen parturi ja hänen asiakkaansa käyttivät hiustenleikkuussa kasvosuojuksia tiistaina, kun viranomaiset olivat sallineet liikkeen avaamisen. Kuva: epa08475033
Moskovalainen parturi ja hänen asiakkaansa käyttivät hiustenleikkuussa kasvosuojuksia tiistaina, kun viranomaiset olivat sallineet liikkeen avaamisen. Kuva: epa08475033

Kasvosuojusten käyttö yleisillä paikoilla ehkäisee koronaviruksen tartuntaketjujen syntymistä ja voisi estää yhdessä joidenkin rajoitustoimien kanssa uusien tautiaaltojen syntymistä. Asiasta kertoi Britanniassa keskiviikkona julkaistu tutkimus.

Cambridgen ja Greenwichin yliopistoissa tehty tutkimus julkaistiin Proceedings of the Royal Society A -tiedelehdessä.

Maiden käyttöönottamat erilaiset rajoitustoimet eivät yksinään estämään koronaviruspandemian uudelleen puhkeamista. Jopa kotitekoiset kasvosuojukset ehkäisevät tartuntoja merkittävästi, jos riittävän suuri määrä ihmisiä käyttää niitä julkisilla paikoilla, tutkimus selvitti.

– Tuloksemme on, että kasvosuojukset tulisi ottaa välittömästi laajaan käyttöön, sanoi tutkimusta johtanut Richard Stutt Cambridgen yliopistosta Reutersin mukaan.

Suomi ja WHO eri linjoilla

Suomessa sosiaali- ja terveysministeriön toukokuun lopussa julkaiseman selvityksen tulos oli täysin päinvastainen kuin brittitutkimuksessa: sen mukaan kasvosuojuksilla on “vähäinen tai olematon” vaikutus infektion leviämiseen.

Toisaalta STM painotti, että tutkimusta asiasta oli saatavilla vähän.

Maailman terveysjärjestö WHO muutti hiljattain suositustaan kasvosuojusten käyttämisestä. Aiemmin se linjasi, että terveet ihmiset voisivat liikkua ilman kasvosuojusta.

Perjantaina järjestö sanoi, että hallitusten tulisi kehottaa kansalaisiaan käyttämään suojuksia, kun he liikkuvat alueilla, jossa virusta voi olla liikkeellä.

Maailmalla osa maista on määrännyt kasvosuojukset julkisilla paikoilla pakollisiksi, Euroopassa ensimmäisenä Tshekki. Aasiassa niiden käyttö oli yleistä jo ennen pandemiaa.

Tartuttavuus väheni merkittävästi

Tutkimus osoittaa Stuttin mukaan, että kasvosuojukset ovat keino, jolla maat selviävät pandemiasta siihen asti, että covid-19-tautiin on saatavilla tehokas rokote.

Tutkijat vertasivat väestötason laskennallisten mallien avulla suojusten käyttämisen vaikutusta koronaviruksen R-arvoon. R-arvolla tarkoitetaan sitä, kuinka monta ihmistä yksi sairastunut tartuttaa. Jos R-arvo on suurempi kuin yksi, sairaus leviää tehokkaasti.

Kaikkien käyttäessä suojusta R-arvo laski kaksi kertaa tehokkaammin verrattuna siihen, että suojus olisi vain oireilevilla.

Tutkimus osoitti yksiselitteisesti, että jos vähintään puolet väestöstä käyttäisi kasvosuojusta, R-arvo laskisi alle yhteen. Silloin muita rajoituksia tarvittaisiin vähemmän.

– Kasvosuojusten laajamittaisella käytöllä ei häviäisi mitään, mutta seuraukset voisivat olla merkittäviä, sanoi tutkimusryhmää myös johtanut Renata Retkute Reutersin mukaan.

Menot